Брой 41 (1305), 28-02-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право - 10-12 март в БТПП

За трета поредна година БТПП и Сдружението за международни състезания по право (СМСП) организират състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право, което ще се проведе в периода 10-12 март 2017 г.

С инициативата се поставя началото на поредица от събития по отбелязване на 120-годишнината на Арбитражния съд при БТПП - една от най-старите арбитражни институции в Европа.

Обичайната конференция за откриване на състезанието ще прерасне в първия Софийски ден на арбитража – 1st Sofia Arbitration Day. Конференцията ще обхване актуални теми от международния арбитраж и търговското право, презентирани от водещи лектори от България, Германия, Швейцария – адвокати, съдии, арбитри.

Спонсори на събитието са Асоциацията на независимите винари и адвокатската кантора "Цветкова, Бебов и Комаревски" и Адвокатско дружество „Волф Тайс“.

Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. То се провежда през последните 22 години във Виена, като през 2016 г. в него участваха над 330 отбора от над 64 държави от целия свят. Сред участниците бяха и два български отбора.

Всяка година седмици преди устните кръгове в градове като Париж, Ню Йорк, Милано, Мюнхен и Белград се организират предварителни състезания, на които отбори от различни университети се срещат и пледират един срещу друг. За първи път София бе домакин на подобно състезание през февруари-март 2015 г., като в него сили премериха пет отбора от България, Македония и Румъния. Атестат за успеха на събитието беше обстоятелството, че отборите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и на Университета в Скопие получиха отличия месец по-късно на надпреварата във Виена.

Година по-късно София, и в частност БТПП, отново беше домакин на подобно събитие, като участваха повече отбори – осем, и интересът беше още по-голям.

В първия ден от Sofia Vis PreMoot (10 март) ще се състои и семинар по актуални арбитражни въпроси, като приложимото материално право в арбитражните производства и други интересни теми. Пледоариите на участващите отбори ще бъдат на 11 и 12 март.

Участие са заявили 12 отбора, сред които университети от Швейцария, Италия, , Япония, Македония, Сърбия, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина както и, разбира се, трите български университета - Софийският университет „Св. Климент Охридски“, УНСС и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

Повече информация на следния линк: http://sofiapremoot.com/

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в дискусия „Нужна ли е данъчна реформа в Република България“
Цветан Симеонов: Увеличението на минималната заплата е добре да се балансира с намаляване на данъците или осигуровките, плащани от работодателите Още
Състезание по международен търговски арбитраж и международно търговско право - 10-12 март в БТПП
С инициативата се поставя началото на поредица от събития по отбелязване на 120-годишнината на Арбитражния съд при БТПП Още
Уникални инфрачервени мини камери за денонощно наблюдение от UNIVIEW - сред новостите на СЕКЮРИТИ ЕКСПО 2017
Посетете единственото у нас изложение за охрана и сигурност СЕКЮРИТИ ЕКСПО в Интер Експо Център – от 15 до 18 март Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Фондът на фондовете отвори процедури за над 80% от средствата по ОПИК 2014-2020 за дялови и квази-дялови финансови инструменти
Фондът ще инвестира в МСП с потенциал за растеж и в зряла фаза на развитие Още
БЕЗОПАСНОСТ НА ТРУДА
Оценка на риска с дрон получи награда за иновация в областта на безопасност и здраве при работа
В конкурса "Годишни национални награди по безопасност и здраве при работа" Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Агенцията по вписванията публикува справка за търговци в производство по несъстоятелност
За периода 1 януари 2008 г. – 31 декември 2016 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Баварски фирми в областта на мехатрониката и автоматизацията
От административни области Швабия (център Аугсбург), Средна Франкония (Нюрнберг) и Горна Бавария/Мюнхен Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Международни панаири и изложби 2017