Брой 164 (1428), 28-08-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП представи икономическата класация "ТОП 100"


Среден ръст от 146% на приходите от продажби през 2016 г. спрямо 2015 г. на първите 100 най-бързо растящи фирми. Това  показа класацията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Топ 100.

Забелязват се добри тенденции в сектора като цяло, подчертаха от отдел «Анализи» на Палатата. Новините отново са добри от българската икономика, категоричен бе председателят Цветан Симеонов. Според него няма по-добър магнит за инвеститорите от печалбите на конкурентите в дадена държава. От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са производството на машини и оборудване, химическата индустрия и хранително-вкусовата промишленост. Това са традиционно добре развити сектори у нас, но и с добри конкурентни позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар. В класирането по изменение на печалбата през 2016 спрямо 2015 първите 50 фирми постигат среден ръст от 359%.

Това е 19-тото годишно класиране, което БТПП прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Участват общо 6 400 фирми от всички области в страната, които произвеждат 82% от БВП.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията - дял от 36% в първата стотица.

18% от най-бързо развиващите се фирми са от сферата на услугите. Строителството има 10% дял сред първите 100 фирми, като спрямо предходното издание на класацията се вижда спад - тогава 25% от класираните са били строителни компании.

Като цяло темповете на развитие на сектора зависят много от обществените поръчки и ангажираността,както на големите, така и на по-малки компании. Фирмите от транспортния сектор имат 9% дял в тази класация-в миналогодишното издание е 4%.

Средната им печалба за 2016 е 3,7 милиона лева като най-ниската е 202 хиляди лева, а най-високата -36 милиона лева. Класацията по регионален принцип показва, че големите регионални различия продължават. Най-големите фирми от Югозападния район правят 7 пъти повече приходи от тези в Северозападния район. На второ място като район, при който са концентрирани фирмите с най-големи обороти, е Северният централен. Той изпреварва по приходи Североизточния регион, който миналата година бе на второ място. Класираните фирми в Северния централен район са от различни индустрии-производство на биодизел, храни, санитарна керамика. На трето място по реализирани обеми от първите 10фирми е Североизточния регион-главно под влияние на химическата индустрия.

Методологията на ТОП 100 включва само нефинансови предприятия, приключили

2016 с печалба и приходи от продажби над 100 хил. лв. през 2015. В обработката на данните са участвали ученици от търговската гимназия, които бяха отличени от председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Хубаво е, че има тенденции за намаляване на административната тежест. Това коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов за мерките на кабинета за намаляване на административната тежест в отговор на журналистически въпрос.

Той призова за баланс при премахване на административните бариери, за да не се отвори пътя за некоректни фирми.

Тези мерки на управлението се подкрепяли от Палатата. До преди години, по думите му, административната тежест е била пречка номер едно пред бизнеса.

Симеонов отново алармира за проблема с квалифицирана работна ръка пред инвеститорите. По думите му повечето фирми се ориентирали към въвеждане на иновации.

Не спираме да бомбаrдираме правителството с предложения, заключи Цветан Симеонов.

НОВИНИ ОТ БТПП
Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с министъра на икономиката Емил Караниколов
Обсъдиха активизиране на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж към министъра на икономиката Още
БТПП представи икономическата класация "ТОП 100"
Цветан Симеонов: Няма по-добър магнит за инвеститорите от печалбите на конкурентите в дадена държава Още
Представители на Банката на Китай за Сърбия посетиха БТПП
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: През август се отчита покачване на общия показател на бизнес климата спрямо предходния месец
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2.2 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи Още
НОВИНИ ОТ СТИВ
Международен конгрес и Международен панаир „Информатика 2018“ – Куба
Възможност за обмен на информация между професионалисти, научни работници, бизнесмени, представители на правителствата, международни институции Още
ФИНАНСИ
Падат лихвите по бизнес кредити
Лихвените проценти по нов бизнес на фирмите за всички заеми до 1 милион и над 1 милион в левове и евро без изключение през юли намаляват Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
30 август - Предстои среща с китайски фирми
Фирмите, които имат желание за участие в срещата, следва да изпратят попълнена регистрационна карта в срок до 28.08.2017 г. Още