Брой 136 (646), 18-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТУРИЗЪМ

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на България информира

Във връзка с обявения на 16 юли фалит на руския туроператор ЗАО фирма "Нева", Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на България информира:

·                  ЗАО фирма "Нева" не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти. ЗАО фирма "Нева" не посочва и официален свой представител, имащ право да изпълнява туроператорска и турагенства дейност на територията на България. ЗАО фирма "Нева" не поддържа и гаранционен фонд(застраховка) за своите туристи в България.

·                  По настоящем  броят на туристите, изпратени от "Нева" в България е 667, в това число от Санкт Петеррбутг-253, Москва- 346, Калининград-34, Казан 29 и от Уфа- 5.

·                  ЗАО фирма "Нева" има финансова гаранция, която се предоставя от застрахователно компания "Восхождение". В този смисъл претенциите на всички руски туристи, изпратени от ЗАО фирма "Нева" в България, за които не е заплатено, следва да бъдат удовлетворени в рамките на финансовата гаранция на фирмата по реда на руското законодателство.

·                  Официалното обръщение на ЗАО фирма "Нева" е предоставено на медиите вчера(сряда, 16.07.2014 г., около 14 часа местно време). Това е видно и от съобщението на сайта на туроператора www.nevatravel.ru. В същото време ЗАО фирма "Нева" е изпращала регулярно свои туристи в България в периода от края на юни до дните непосредствено преди обявяването на фалита,без да превежда за тях договорените суми на българските хотели, при условие, че самите руски граждани надлежно са заплатили пътуването и престоя си в България на ЗАО фирма "Нева".

Поради посочените причини МИЕ на България няма юридическата възможност и правомощия да се намесва в чисто търговски отношения, възникнали между ЗАО фирма "Нева" и нейни подизпълнители и клиенти, чиито договори са сключвани, изключително съобразно руското законодателство и на територията на Руската федерация.

·                  По данни на ръководството на ЗАО фирма "Нева"-Санкт Петербург (г-жа Дария Михайлова, ръководител за България) авиопревозвачът "Таймир" има възможност да извозва от България за Санкт Петербург туристите на фирма "Нева" в срок до 29 юли 2014 г., стига билетите за полетите да се покриват от финансовата гаранция на руската фирма.

·                  Съгласно нормативната уредба на Руската федерация обратното извозване на руски туристи до Русия, в случай като този със ЗАО фирма "Нева", се поема от асоциация "Турпомощ"(www.tourpom.ru).

·                  Днес(17.07.2014) с полети на авиокомпании "Ямал" и "Трансаеро" 35 руски деца и 8 възрастни граждани, изпратени от ЗАО фирма "Нева" в комплекс бялата лагуна до Балчик, се прибират в Санкт Петербург. Голяма част от руските туристи, изпратени в курорта Албена от руската фирма, предпочитат да заплатят на място почивката си и да продължат престоя си в България, като в последствие средствата им бъдат възстановени от застрахователната компания на ЗАО фирма "Нева".

·                  Въпреки липсата на правни механизми българската страна прави всичко възможно да осигури безпроблемното връщане на руските туристи и клиенти на ЗАО фирма "Нева", като в МИЕ, под ръководството на заместник-министър Бранимир Ботев, е създадена координационна група начело с референта за Руската Федерация Албена Методиева . Поддържат се и постоянни контакти с Посолството на Руската Федерация в гр. София и Генералното консулство на РФ в гр. Варна.

·                  Ръководителите на търговско-икономическите служби на Посолството в Москва Катя Жекова и на Генералното консулство на България в Санкт Петербург Красимир Лозанов са получили указания за координация и съдействие по всички въпроси засягащи изоставени руски туристи от ЗАО фирма "Нева" на територията на България.

Телефони за контакти: +359 2 940 7426; +359 888 505624 Албена Методиева, референт за Русия

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП, Посолство на САЩ и Американска търговска камара в България подготвят съвместна инициатива
Семинар на тема: “Оценка на регулаторното въздействие на законодателния процес” през септември Още
БТПП взе участие в инициативата „Лятна академия на Българска агенция за инвестиции”
Добра възможност за студенти да се запознаят по-задълбочено с различните аспекти от работата на БТПП Още
Новорегистрирани търговски представителства в БТПП
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Нов проект в НСИ ще осигури по-качествени и прозрачни електронни услуги
Bнедряване на система за управление на качеството на обслужване на гражданите и бизнеса съгласно международния стандарт ISO 9001:2008 Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Покана към общините за коментар на подготвенo от МОСВ предложение за промени в Закона за водите (ЗВ)
МОСВ е подготвило предложения за сериозни промени в Закона за водите Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Инфлация и индекси на потребителските цени за юни 2014 година
Месечната инфлация е минус 0.4% Още
Автомобилният завод край Ловеч Great Wall започва да изнася коли и в Сърбия
Капацитетът на завода е 50 хиляди автомобила годишно Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
ПРИЕТА Е НА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ
Правителството прие Национална стратегия за борба с наркотиците (2014-2018 г.) и План за действие към нея Още
ЕВРОФОНДОВЕ
Още 60 млн. евро за малки и средни фирми
Проект на мандатно споразумение между правителстовото, Европейския инвестиционен фонд и «Джеръми България» Още
Фонд „Земеделие” изплати над 6,5 милиона на земеделските производители
Най-много средства са изплатени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 Още
ТУРИЗЪМ
Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) на България информира
ЗАО фирма "Нева" не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти Още