Брой 9 (1768), 14-01-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ

Защитна мярка по вноса в Турция на прежди от найлон и други полиамиди

Министерството на икономиката информира, че на 30 декември 2018 властите в Турция са започнали процедура по разследване за въвеждане на защитна мярка по вноса на прежди от найлон и други полиамиди (митнически тарифни кодове: 540231, 540232, 540245, 540251 и 540261). В тази връзка на разположение са следните документи:

Заинтересованите лица следва да попълнят въпросници и да ги представят на турските разследващи власти в срок до 30 дни, считано от датата на започване на процедурата. В същия срок могат да се представят и други коментари и документи относно процедурта, чрез които заинтересованите лица да защитят интересите си. Цялата кореспонденция по процедурата следва да бъде на турски език.

Адрес, факс и телефони за контакти са посочени по-горе в Известието за започване на процедурата. Въпросниците за производители - износители, за вносители и за други заинтересовани лица са публикувани на адрес: https://ticaret.gov.tr/ithalat/ticaret-politikasi-savunma-araclari/korunma-onlemleri/sorusturmalar/devam-eden-sorusturmalar-listesi-ongoing-investigations/naylon-iplik-tum-ulkeler-teblig-no-2018-9

Министерството на икономиката препоръчва заинтересованите лица да се запознаят с разработеното от Европейската комисия Ръководство за износители от ЕС относно инструментите за търговска защита, прилагани от трети страни. Ръководството е налично на адрес: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2010/october/tradoc_146702.pdf

Процедурите по разследване за въвеждане на защитни мерки се провеждат в съответствие с изискванията на Споразумението за защитни мерки, което се прилага в рамките на Световната търговска организация  и турското законодателство .

Данните от митническата статистика показват, че износът от България за Турция на разглежданите прежди възлиза на 961 тона през 2017г., 819 тона през 2016г. и 196 тона през 2015г. За периода от януари до юли 2018 г. са изнесени 262 тона.

Българските фирми могат да уведомят Министерството на икономиката (по електронна поща или на факс 02 981 49 15) дали имат интерес от участие в посочената процедура по разследване, тъй като биха били засегнати интересите им в случай, че бъде въведена защитна мярка по вноса в Турция.  

Европейската комисия публикува информация относно мерките за търговска защита, въвеждани от страни извън ЕС спрямо компаниите от ЕС, на следния адрес: http://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/trade-defence/actions-against-exports-from-the-eu/

 

 

 

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Подкрепяме процедура за изменение на текстове в законодателството за горивата
Заседание на Националния икономически съвет Още
Създаване на смесена българо-мароканска бизнес организация
Мароко има интерес от внос на храни, текстилни изделия, мебели, машини и съоръжения Още
Среща с новоназначения посланик на България в Хърватия
Обсъдиха се възможностите за развитие на двустранните търговско-икономическите отношения Още
Седма търговска мисия за вино и храни в Ла Риоха, Испания
27-28 февруари 2019 г. Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Семинар в Стара Загора: Гарантиране качеството на енергийно-ефективните услуги в сградите
12 февруари в семинарната зала на ТПП - Стара Загора Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП проверява търгуващите с криптовалути
Дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство Още
ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ
Девет причини, поради които не ни се получава електронното управление
Автор: Адриан Николов, Институт за пазарна икономика Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Защитна мярка по вноса в Турция на прежди от найлон и други полиамиди
Български фирми, засегнати от въведената мярка, могат да защитят интереса си... Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум за индустриално сътрудничество - 7 и 8 февруари 2019, Милано
Milano Congressi, един от най-големите конгресни центрове, ще бъде платформа за събитието Още