Брой 170 (930), 03-09-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

Фонд „Земеделие” публикува указания за подпомагане на производителите заради руското ембарго


Производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия, вече могат да намерят указания за прилагането на удължените до 30 юни 2016 г. временни извънредни мерки. Указанията за правилно изпълнение на мярка „небране на зеленчуци и плодове” са публикувани на сайта на ДФЗ в раздел „Селскостопански пазарни механизми“ виж  тук.

Стопаните, решили да прилагат подмярка „небране на зеленчуци”, трябва задължително да заорават по-дълбоко растенията и тяхната продукция и да спазват изискванията за сеитбооборот. Производителите, възползващи се от подмярката за небране на плодове, е необходимо да съберат плодовете и да ги унищожат в официално одобрените за целта места.

Изискванията за прилагането на двете подмерки целят минимализирането на фитосанитарните последици от небрането на продукцията - най-вече разпространението на болести по растенията.

Припомняме, че временните извънредни мерки за производителите включват освен небране на плодове и зеленчуци, и изтегляне на продуктите от пазара. Изтеглената продукция може да бъде безвъзмездно предоставена на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, както и за храна за животни.

Общото количество продукция, което България може да подпомогне по двете мерки за небране и изтегляне от пазара, е до 3 000 тона (за всички допустими продукти, с изключение на праскови и нектарини) и 950 тона - за праскови и нектарини. В случай на достигане на общо допустимия тонаж, ДФ „Земеделие” ще пристъпи към прекратяване на приема на документи за подпомагане по двете извънредни мерки, като се прилага принципът на предимство на първия заявител, който е приложил една от мерките.

Важно за стопаните, желаещи да се възползват от подпомагането по удължените извънредни мерки, е, че всички действия по тях трябва да се прилагат в присъствието на Техническия инспекторат на ДФ „Земеделие”. За целта при попълването на документи за някоя от мерките, се записват мястото, денят и часът на прилагането им, както и други необходими данни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в инициативи на Икономическата комисия на ООН за Европа
Международна конференция на високо ниво за отключване на икономическия потенциал за устойчиво развитие... Още
Среща с новоназначеното търговско аташе на България в Дубай
Отбелязано бе отличното сътрудничеството на БТПП с Търговската палата на Дубай и други сродни организации Още
Семинар „Възможности за развитие и финансиране на българския бизнес”
16 септември 2015 г. Организатори: БТПП и Бизпортал ООД Още
Срещи с китайски фирми от гр. Чунцин
7 септември, Хотел „Арена ди Сердика Резидънс Хотел”, София Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Открит е приемът на проектни предложения по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020
Публикувани са поканите за всички процедури за директно предоставяне на безвъзмездна помощ по ОПТТИ Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Фонд „Земеделие” публикува указания за подпомагане на производителите заради руското ембарго
Ембаргото беше удължено до 30 юни 2016 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа“
15-16 септември 2015 г., София, хотел Балкан Шератон Още