Брой 215 (975), 06-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ

Куба иска българските храни да се върнат на техния пазар


Куба има желание отново да внася български хранителни продукти, както и да развива смесени предприятия в областта на хранително-вкусовата промишленост. Това заяви министърът на хранителната промишленост на Куба Мария дел Кармен Консепсион на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и водената от него делегация в Хавана. На нея бе представен портфейлът от бизнес възможности, които Куба предлага в този област. Министър Консепсион посочи, че в страната вече навлизат чуждестранни компании със смесено участие, като например тази на френската “Перно Рикар” в дистрибуцията на кубински ром. Страната вече има 11 подобни проекта и са подготвени 14 нови в производствени дейности на хранителната промишленост като производството на млечни и месни продукти, кафе, мелнична промишленост, алкохолни и безалкохолни напитки, консерви.

Министър Лукарски очерта като конкретна възможност възстановяване на производството на българско кисело мляко за кубинския пазар от нашата държавна фирма Ел Би Булгарикум, собственост на Министерство на икономиката. Изпълнителният директор на фирмата Слави Ангелов е започнал разговори за това с представители на кубински контрагенти.

От кубинска страна бе изразено желание за увеличаване на вноса в България на кубински ром, пури, кафе и други продукти. Според нея има възможност за създаване на смесени предприятия за дистрибуция на кубински стоки. Тя покани наши фирми от бранша да участват в панаира на храните в Куба през юли 2016 г. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Мариета Захариева пое ангажимент за организиране на делегация от наши малки и средни фирми, които да предложат конкретни проекти.

Преди това българските предприятия от бизнес делегацията в Хавана представиха своите възможности на среща на министър Лукарски с председателя на Търговската камара на Куба Орландо Ернандес Гийен. Фирма ЗИТ заяви интерес в областта на производството на фискални устройства. “Строителна механизация” пък е готова да участва в подмяната на водопроводни тръби в Хавана по безизкопна технология. “Булгаргеомин” представи проекта си за добив на мед.

От наемане на голям брой кубински програмисти, тъй като страната има добра школа за подготовка на компютърни специалисти, се интересува българската компания от високотехнологичния сектор “Айсиджен”. В тази връзка министър Лукарски се ангажира да работи за подготовката на споразумение за обмен на специалисти между университетите на двете страни.

НОВИНИ ОТ БТПП
Покана за семинар "Бизнес дипломацията: управление на риска и на възможностите в променящата се международна бизнес среда"
Прогноза и анализ на геополитическите и други нетърговски рискове, имащи отражение върху бизнеса Още
БТПП подготвя “Календар на панаирите и изложбите в България 2016”
Възможност за рекламно участие на заинтересовани фирми Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Национална конференция „Проблеми, перспективи и предизвикателства пред млечния сектор в България“
Интер Експо Център - София, зала „Мусала"; 12 ноември 2015 г. от 10.30 часа Още
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Металургичната индустрия отбеляза традиционния си празник в завода на Аурубис България
Даден бе старт на новата инвестиционна програма на Аурубис България „Спектър 2018“ на стойност 180 млн. евро Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Национална програма „Цифрова България 2020“
Въвеждане на интелигентни решения във всички сфери на икономиката и социалния живот, чрез широко прилагане на информационни и комуникационни технологии Още
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Куба иска българските храни да се върнат на техния пазар
Българска бизнес делегация е на посещение в Хавана Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС ще се стреми да договори най-амбициозните разпоредби в областта на устойчивото развитие, труда и околната среда в рамките на ТПТИ
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство