Брой 236 (996), 07-12-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И ЗАЕТОСТ

НСИ: През третото тримесечие на годината заетите са били 3,653 милиона души


Броят на заетите в България през третото тримесечие е достигнал 3,653 милиона души, като те са създавали средно по 16 лв. на час, показват публикуваните предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината. В периода юли-септември заетите в икономиката са произвели 6 429,1 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, работейки общо 1 468,5 милиона часа.

Така производителността расте значително спрямо първото и второто тримесечие на годината, когато едно заето лице е произвело съответно 5 269,6 лв. и 6 126,8 лв. (в текущи цени), показват данните на националната статистика. Спрямо третото тримесечие на миналата година, в периода юли-септември на 2015 г. заетите в България са произвели средно с малко над 74 лв. повече или е регистриран ръст от 1,1% на годишна база.

Най-висока добавена стойност се създава в сектора на производството и индустрията, показват данните на НСИ. През третото тримесечие заетите в сферата са създали средна брутна добавена стойност, възлизаща на 5 900,2 лева, като индустриалните работници са произвеждали по 14,1 лв. на час. Средната добавена стойност в сектора на услугите е възлизала на 5 671,4 лв., но въпреки това заетите в сферата са произвели с 10 стотинки повече от колегите си, работещи в индустриалното производство. Отново най-ниска добавена стойност се наблюдава в сферата на земеделието, където заетите са произвели средно 2 299 лв.

Данните на националната статистика показват, че индексът на физическия обем на производство на един зает регистрира покачване от 0,3 процентни пункта спрямо второто тримесечие на годината и от 2,8 процентни пункта спрямо същото тримесечие на миналата година.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението регистрира покачване от 2,9% спрямо същия период на миналата година, показват предварителните данни на Националния статистическите институт за третото тримесечие.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Деловите среди в Монтана отбелязаха 120-годишния юбилей на Българската търговско-промишлена палата
Почетен плакет на Областна администрация - Монтана получи БТПП в знак на благодарност за ползотворното сътрудничество Още
Тържествена сесия във Видин по повод 120 години от създаването на БТПП
25 години от учредяването на Видинската търговско-промишлена палата Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Словашка академична и бизнес делегация ще участва в конференция в София
Организирана от "София Тех Парк" по повод официалното откриване на първия научно-технологичен парк в България Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
НСИ: През третото тримесечие на годината заетите са били 3,653 милиона души
Производителността расте значително спрямо първото и второто тримесечие на годината Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Колко е голям разривът между трудовите пазари на Северна и Южна България?
Автор: Мартина Горанова, Десислава Николова, Институт за пазарна икономика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Премиера на книгата "Анатомия на кризата"
8 декември 2015, от 18 часа в литературен клуб “Перото”, София Още