Назад

Българският бизнес в подкрепа на хуманитарните усилия, поминъка и икономическата стабилност на Украйна





Българската търговско-промишлена палата и Украинската търговско-промишлена палата проведоха онлайн събитие за насърчаване сътрудничеството в секторите транспорт и логистика между бизнес партньори от България и Украйна.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди желанието на българските компании да съдействат за реализиране на наличната украинска селско-стопанска продукция. Той подчерта, че има готовност от трети страни за внос на пшеница, слънчоглед и други.

Председателят на Украинската палата Генадий Чижиков приветства участниците във виртуалната среща и сподели, че отличните, практични и човешки взаимоотношения с ТПП от България са основа за възстановяване на търговско-икономическите отношения между двете страни, прекъснати от войната. Той  изрази благодарност за подкрепата от страна на българския народ в този труден момент за Украйна. Съдействие осигуряват и други европейски страни, като Румъния, Латвия, Полша, Естония и има готовност за по-тясно логистично сътрудничество с цел транспортиране и реализиране на суровините и стоките, произведени в Украйна. Това естествено следва пазарните принципи на взаимна полза, реализиране на трети пазари, изграждане на транспортни връзки, както и логистични центрове.

Събитието бе подкрепено от Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, който отбеляза, че международната търговия е в основата на икономическото развитие, а логистичният сектор е движещата сила. Той информира, че 13 пристанища в Украйна не могат да се използват заради поражения от войната. Има нереализирани 45% от износните стоки на страната. Превози се извършват от няколко пристанища, сред които Измаил и Рени. Двустранна комисия работи за разрешаване на проблемите в областта на транспорта.

Добрата новина е, че се въвежда режим на "безвизов превоз" между ЕС и Украйна.

Подписано е и споразумение за либерализация на сухопътния транспорт. Споразумението премахва бюрократичните пречки пред транспортирането на стоки между Украйна и ЕС. Оттук нататък украинските превозвачи няма да имат нужда да получават специални разрешителни за влизане, транзит и превоз на стоки до страни-членки на ЕС. Освен това честотата на преминаване на границата от превозвачи вече не е ограничена – преди ЕС е издавал само определен брой разрешения за влизане. Споразумението ще бъде валидно за една година и не предвижда никакви допълнителни условия за престоя на камиони в ЕС.

За обикновените граждани безвизовият транспорт улеснява разпознаването на шофьорски книжки: сега украинците не трябва да имат международна книжка, за да пътуват до ЕС – украинските шофьорски книжки също ще бъдат признати.

Безвизовият транспорт, заедно с премахването на митата и тарифите за украински стоки в ЕС, предоставя безпрецедентни възможности за украинския бизнес и износ за европейските пазари. Това е третото „безвизово“ между Украйна и ЕС за последната година след споразуменията за авиацията и енергетиката.

Посланик Москаленко спомена и за една благотворителна инициатива за набиране на средства за отбрана и разминиране, хуманитарна помощ и реконструкция на страната. Повече информация за инициативата на https://u24.gov.ua/.

Елена Слатинска-Ованесова, зам.-ръководител на мисията на Българското посолство в Украйна, също участва в срещата и потвърди, че задълбочаването на сътрудничеството в транспорта и логистиката придобива все по-голямо значение заради войната и заради кандидатурата на страната за член на ЕС.

Представител на Администрацията на морските пристанища на Украйна разясни какво е състоянието на пристанищната инфраструктура в момента в страната. Търговският директор на транспортната компания Ukrferry - Володимир Черниевский, представи възможните транспортни линии, евентуална връзка през грузинско пристанище, както и съществуващите в момента проблеми – липса на връзка с друг транспорт, който да поеме превозваните по море товари, големия наплив от товари на ключови гранични пунктове в региона и др.

Подробни презентации за възможностите и капацитета на българските пристанища - Пристанище ВарнаПристанище Бургас и Пристанищен Терминал Русе-Изток, бяха направени от експерти – повече ТУК.

След презентациите бяха поставени много въпроси, относно транспортната свързаност и логистиката между двете страни в период на криза. Бяха установени полезни контакти между представителите на български пристанища, украински институции, свързани с логистиката, компании от сектора от двете страни, представители на националните и регионални търговско-промишлени палати.

Готовност за съдействие на компаниите от двете страни бе обещано и от Българо-украинската индустриална камара и Украинско-българската търговско-промишлена палата.