Назад

Регулаторно сътрудничество ЕС - САЩ


На 15 юни 2021 г., на срещата на върха САЩ-ЕС1][1]в Брюксел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на САЩ Джо Байдън, поставиха началото на Съвета за търговия и технологии между ЕС и САЩ.

Съветът за търговия и технологии ще служи като форум между САЩ и Европейския съюз за координиране на общи действия по ключови глобални търговски, икономически и технологични въпроси.  Чрез това сътрудничество се предвижда да се засилят технологичното и промишлено лидерство на двете страни и да се увеличи двустранната търговия и инвестициите.

В контекста на прехода към „зелена икономика“ Съветът за търговия и технологии ще се съсредоточи върху следните области на дейност: предотвратяване на въвеждането на нови бариери пред търговията; разработване на съвместими стандарти и регулаторни подходи за новите технологии; гарантиране на сигурността на веригите на доставки; задълбочаване на сътрудничеството в научните изследвания и насърчаване на иновациите и лоялната конкуренция.

Във връзка с горното и предвид стартиране работата на Съвета за търговия и технологии между ЕС и САЩ, Ви информираме за възможността да предоставите Ваши предложения за приоритетни области и конкретни инициативи за двустранно регулаторно сътрудничество (включително относно стандартите, оценката на съответствието, сравними регулаторни подходи и др.), които биха могли да бъдат от полза за двустранните отношения между ЕС и САЩ в областта на „зелените“/“устойчиви“ търговски потоци.

Би било полезно, ако предложенията за тези инициативи бъдат придружени от Ваша оценка за очакваните резултати и ползите от тяхното реализиране в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.

Особено важно е Вашето мнение относно наличието на области, в които не следва да се търси двустранно регулаторно сътрудничество, като посочите причините за това.

Вашите предложения можете да изпращате, по възможност до 31.08.2021г., на e-mail: interdpt@bcci.bg, дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, БТПП.