Назад

В изпълнение на Регламент (ЕС) 2021/2117 за електронни етикети при винатаПрез изминалата седмица се състоя официалното представяне на партньорството между Сдружение GS1 България и немската софтуерна компания Bottlebooks, касаещо предстоящото прилагане на Регламент (ЕС) 2021/2117, в сила от 8 декември 2023г.  В събитието взеха участие множество фирми и асоциации от винения сектор, а с оглед на кратките срокове за приложение на новите изисквания за електронни етикети и генериране на QR код, GS1 България остава на разположение за въпроси и съдействие на посочения по-долу телефон и имейл.

Регламентът поставя изискване при ароматизираните лозаро-винарски продукти да се обявяват хранителната стойност и списък на съставките, а целта на мерките е по-добра информираност на крайните потребители.

„Вече повече от 32 години GS1 България запознава общността с новите тенденции в отделните сектори и приложението на международните стандарти GS1“, каза председателят на УС на GS1 България и председател на УС на БТПП Цветан Симеонов в уводните си думи.

 Платформата Bottlebooks е водеща за събиране и управление на данни за винената индустрия и намира приложение в повече от 80 страни. Тя се използва от 17 000 винопроизводители, които споделят данни с търговски вериги, вносители, асоциации и събития по целия свят. Решението бе представено от Йонатан Харклероод, създател и изпълнителен директор. Той подчерта, че интерфейсът за попълване и управление на данните е преведен на български език за удобство на родните фирми, а екипът на GS1 България е преминал обучение и може да им оказва съдействие за регистрация и попълване на данните. Попълването на информация е лесно, осигурени са всички възможни връзки за извличане на информация, като данните са съобразени с Глобален модел за алкохолни продукти. Платформата поддържа превод на 24-те официални езика на ЕС при визуализация на данните към крайния потребител. Не на последно място, Харклероод изтъкна, че платформата поддържа и информация за опаковката и нейното рециклиране.

През месец октомври, GS1 България подписа споразумение с Bottlebooks, при възможно най-изгодните условия за фирмите-членове - 35% отстъпка при регистрация преди 8 декември 2023г. и 15%  след посочената дата. Необходимо е фирмите да се обърнат към GS1 България, за да се предостави този код за отстъпката.

Екипът на GS1 България остава на разположение (тел. 02/8117 439 или имейл gs1bulgaria@gs1bg.org).