Назад

В Кишинев се проведе българо-молдовски бизнес форум
Форумът организиран от БТПП съвместно с Молдовската агенция за инвестиции, бе подкрепен от Министерството на икономиката и индустрията на България. Повод бе 9-то заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество, което се осъществи в Кишинев тази седмица.

Форумът постави акцент върху следните сектори: енергетика; селско стопанство; туризъм; лека промишленост; фармацевтична промишленост; строителство и др.

Виктор Парликов, министър на енергетиката на Молдова откри форума и каза, че от 2021 г. България е сред 10-те най-активни търговски партньори на Молдова. Износът на страната към България постоянно расте и през 2023 г. е 142 млн. щ.д. Двете страни имат общи европейски цели, както в областта на енергетиката, така и в други сектори.

Той информира, че България и Молдова са потвърдили намеренията си за развитие на инициативата за Вертикалния газов коридор. Присъединяването на газопреносния оператор на Молдова към останалите страни по проекта е ключово за успеха на инициативата и разкрива нови възможности за синергия с европейските приоритети за сигурно и надеждно снабдяване с природен газ.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова сподели при откриването на събитието, че двете правителства правят необходимото за създаване на условия за бизнеса да развива двустранните отношения. Заседанието на междуправителствената комисия се провежда след 8 годишно прекъсване. В рамките на комисията е подписан меморандум за разбирателство между инвестиционните агенции от България и Молдова.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова, участваща в деветото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество заяви по време на сесията на комисията, че България ще продължи да полага усилия за подпомагане на Молдова в осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници в страната, включително в областта на природния газ и електроенергията.

Габриела Димитрова, директор международно сътрудничество представи Българската търговско-промишлена палата като полезен източник на информация за фирмите от Молдова, желаят да се запознаят с условията за внос и износ в /от България, търсещи партньори и искащи да изградят стратегия за навлизане на българския и европейския пазар.

Представители на основните партньори на БТПП в страната също взеха участие във форума – Молдовската агенция за инвестиции и иновации и Търговско-промишлената палата на Република Молдова.

Презентационна част

Бяха представени презентации от Иновационен и технологичен парк Молдова, Българската агенция за инвестиции, Софийската агенция за приватизация и инвестиции и Български енергиен холдинг.

Примери за успешни партньорства и инвестиции бяха представени от Молдинкомбанк, финансова институция, създадена като българска инвестиция в Молдова, винарна „Пуркари“, която е инвестирала в България и „Панда тур“ с описание на страната ни като ключова туристическа дестинация за молдовски туристи.

Над 60 бяха участниците от двете страни във форума. Осъществени бяха срещи на ниво компании и компании – държавни институции.

Представителят на БТПП направи среща и с колеги от регион Тараклия (областта с най-висока концентрация на бесарабски българи в Молдова), като бяха обсъдени няколко инициативи, които ще започнат през есента на 2024 г. Програмата на българската бизнес делегация продължава със срещи с партньорски организации.