Назад

Въвеждането на еврото ще е от полза за обществото и българските фирми, заяви председателят на БТПП пред испански фирмиПредседателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов се среща с представители на испански компании, които работят в България в различни сектори, за да обсъди очакванията, възможните резултати и евентуалните проблеми, които ще има бъдещото приемане на еврото в нашата страна. 

Събитието, посветено на темата, се проведе в резиденцията на Посолството на Испания с участието на представители на тридесет испански компании. В присъствието на посланика на Испания Н.Пр. Алехандро Поланко и представители на търговската служба при посолството се осъществи много оживена дискусия.

Председателят на БТПП представи обществените, политически и икономически аспекти на процеса на присъединяване на България към еврозоната. Той изрази  убеждението на БТПП, че въвеждането на единната валута ще бъде изключително полезно за обществеността и българските фирми, чиито страхове и притеснения, съгласно данните за страните с евро, са в повечето случаи неоснователни. 

Търговската служба на посолството запозна участниците в срещата с икономическата си програмата, която включва поредица от събития през 2022 – 2023 г. в секторите: железопътен транспорт, интелигентна мобилност, зелен водород, бебешки аксесоари, здравни технологии, управление на водите, гурме кухня, недвижими имоти. Представена бе и значима програма за стипендии за испанските фирми в чужбина на стойност 60 милиона евро, от които страните от ЕС биха могли да се възползват.