НОВИНИ ОТ БТПП

Председателят на ПП "Другата България" посети БТПП

Божидар Томалевски - председател на политическа партия "Другата България", посети БТПП и разговоря с председателя на Палатата Цветан Симеонов. Обсъдени бяха теми, свързани с българската икономика, в контекста на платформата и приоритетите на партия "Другата България". Акцент бе поставен на пенсионната реформа и усъвършенстването на българското законодателство в материята по несъстоятелността и въвеждането на предпазния конкордат, какъвто има в редица европейски държави.

Изразено бе общо становище, че несъстоятелността като институт не може да бъде оставена като единствена процедура при неплатежоспособност, особено в условия на икономическа криза.


 

В Кюрдистан се търсят български цигари, военни дрехи и лекарства

Директорът на Асоциацията за приятелство Кюрдистан – България г-н Саад Таха посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Представена бе актуална информация за икономическата обстановка в Иракски Кюрдистан. Районът е с относителна самостоятелност спрямо Ирак, но икономиката му се влияе от следвоенното развитие на външните връзки.

Повече от 12 000 фирми от цял свят работят в Кюрдистан. В региона има силен интерес за внос на цигари, военни дрехи, лекарства от България. Вече се водят преговори за лечение на граждани от Иракски Кюрдистан в български болници и обучение в наши университети. В Кюрдистан има богати залежи от нефт. Извършва се добив, но почти никаква преработка, поради факта, че всички индустриални предприятия са били затворени по време на войната.

Трудностите при получаване на входни визи за България също бяха обсъдени по време на срещата. Въпреки по-ранни дискусии за откриване на консулство на нашата страна в Иракски Кюрдистан, това е все още само план. Към момента желаещите да пътуват до България кандидатстват и получават визи в българското посолство в Иран. БТПП се ангажира заедно с ТПП на Кюрдистан да потърси решение на проблема по отношение на бизнес визите.

Г-н Таха информира, че предстои посещение на няколко търговски компании от Иракски Кюрдистан в началото на 2012 г. Вече са договорени срещи с партньори от България.

НОВИНИ ОТ БТПП
Обръщение на председателя на БТПП Цветан Симеонов към бизнеса
Проект с участието на БТПП ще насърчава културно-историческия туризъм
Председателят на ПП "Другата България" посети БТПП
В Кюрдистан се търсят български цигари, военни дрехи и лекарства
Предстоят Дни на България в Башкортостан, съпътствани от бизнес форум
Съществува потенциал за разширяване и балансиране на стокообмена ни с Монголия
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Правителството прие методиката, по която ще се определя разходоориентиран размер на таксите
Методиката определя разходоориентиран размер на таксите и разходването им ... .Още
С 50% по-ниски ще са таксите, които събира Агенцията по вписванията за услугите, извършвани по електронен път
От 1 януари 2012 г. ... Още
S&P потвърди кредитния рейтинг на България
Потвърден е суверенният кредитен рейтинг на България ...Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Eнергийна стратегия на ЕС
Към конкурентоспособна енергетика с ниски въглеродни емисииОще
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция