НОВИНИ ОТ БТПП

Предстоят Дни на България в Башкортостан, съпътствани от бизнес форум

Проф. д-р Захари Захариев, председател на фондация “Славяни”, се срещна с ръководството на БТПП, като представи впечатленията си от посещение в Република Башкортостан, Руската федерация. Той съобщи, че през април 2012 г. ще се проведат “Дни на България в Башкортостан”. Обсъдена бе идеята в рамките на дните да се организира бизнес форум с участие на предприемачи от двете страни. Представители на фирми от Башкортостан за заявили интереси за сътрудничество в следните области:

  • Обработка на кожи
  • Млечна промишленост
  • Животновъдство
  • Винопроизводство
  • Недвижими имоти
  • СПА туризъм
  • Химическа и нефтопреработвателна индустрия
  • Производство на хеликоптери.

Очаква се през септември 2012 г. да бъде върната визитата и бизнесмени от Башкортостан да направят делова визита у нас. БТПП ще окаже съдействие при организиране на бизнес посещенията.


 

Съществува потенциал за разширяване и балансиране на стокообмена ни с Монголия

Новият представител у нас на Търговско-промишлената палата на Монголия г-жа Чулуунцецег Балдандорж посети БТПП. Тя бе придружена от д-р Очир Пунцагдаш, министър-съветник, и Баттур Сайнбаяр, търговски съветник към Посолството на Монголия.

Председателят на БТПП сподели, че сътрудничеството с Търговската палата на Монголия датира от 1973 г., като съвместните инициативи са насочени към насърчаването на търговските връзки между предприятия от двете страни. Обменя се информация и се дискутират въпроси от двустранното сътрудничество със стратегическо значение за икономиката на двете страни.

Гостите отбелязаха, че за втора поредна година монголската икономика отбелязва двуцифрен растеж – 25%. Монголия е една от най-богатите на полезни изкопаеми страни в света и региона, разполага със запаси от въглища, уран, мед, флуорит, злато и др. На добивната промишленост се падат около 40% от БВП и 65% от износа. Като потенциални области за сътрудничество бяха очертани хранително-вкусова промишленост, туризъм (ловен и риболовен), строителство на инфраструктура, обработка на отпадъци и др. Търсят се български специалисти – инженери и технолози за минната промишленост, млечната промишленост (производство на сирене и кашкавал), отглеждането на зеленчуци.

По време на срещата бе договорено посещение през следващата година на бизнес делегация, организирана от ТПП на Монголия.

__________________________
По данни на МИЕТ през 2010 г. взаимният стокообмен е увеличен два пъти в сравнение с 2009 г. През първите 3 месеца на 2011 г. той се състои само от български износ за 0.4 млн. щ.д. (вина от прясно грозде; медикаменти; шоколад и други хранителни продукти и др.).


НОВИНИ ОТ БТПП
Обръщение на председателя на БТПП Цветан Симеонов към бизнеса
Проект с участието на БТПП ще насърчава културно-историческия туризъм
Председателят на ПП "Другата България" посети БТПП
В Кюрдистан се търсят български цигари, военни дрехи и лекарства
Предстоят Дни на България в Башкортостан, съпътствани от бизнес форум
Съществува потенциал за разширяване и балансиране на стокообмена ни с Монголия
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Правителството прие методиката, по която ще се определя разходоориентиран размер на таксите
Методиката определя разходоориентиран размер на таксите и разходването им ... .Още
С 50% по-ниски ще са таксите, които събира Агенцията по вписванията за услугите, извършвани по електронен път
От 1 януари 2012 г. ... Още
S&P потвърди кредитния рейтинг на България
Потвърден е суверенният кредитен рейтинг на България ...Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Eнергийна стратегия на ЕС
Към конкурентоспособна енергетика с ниски въглеродни емисииОще
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция