Брой 142 (902), 27-07-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРИЯ И ЕС

България и Турция получават 25 млн. евро от ЕС за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм


С решение № C(2015) 5280 от 22 юли 2015 г. Европейската комисия одобри програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Турция“. Основни приоритети на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция са защита на околната среда, запазване на природните и културните ценности и развитие на устойчив туризъм. Финансиране е предвидено и за мерки, насочени към подобряване на научните изследвания и конкурентоспособността в граничните региони, за да не бъдат напускани от младите и образовани хора.

"Близо 50-те милиона лева от Европейския съюз ще подобрят сътрудничеството с нашите съседи в сферата на устойчивия туризъм, опазването на околната среда и културата. Особено е важно да работим заедно, за да пазим природните си богатства и да успяваме да действаме бързо в случай на природни бедствия. За България това е нова възможност за инвестиции и създаване на работни места в пограничните райони на страната.", каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси.

Корина Крецу, европейски комисар по регионалната политика, отбеляза, че програмата ще подпомогне хората, които живеят в граничните райони на България и Турция. „Нашите трансгранични програми показват най-добре как Европейският съюз обединява различни общности за намиране на общи решения на общите проблеми. Благодарение на тази програма сътрудничеството може да донесе много предимства на хора в граничните области – като нови работни места, изследвания и иновации, туризъм."

Трансграничната програма България – Турция покрива 3 гранични региона в България и 2 турски провинции. Тя е на стойност почти 30 милиона евро, като над 25 милиона евро се осигуряват от ЕС чрез Инструмента за предприсъединителна помощ.

Сред очакваните резултати са:

·        Превенция и ограничаване на последствията от природните бедствия и катастрофи, свързани с човешката дейност, в граничните райони чрез повишаване на капацитета и подготовката за ранно предупреждение и бърза реакция; почистване и презалесяване на речните брегове; създаване на трансгранични планове за териториално управление; повишаване на информираността и подготовката на населението.

·        Подобряване на капацитета за опазване на околната среда, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез трансграничен обмен на знания и добри практики, пилотни инвестиции в зелена инфраструктура и обучения на целеви групи от населението. ·        Подкрепа за правилното управление на териториите в граничните райони, особено по отношение на морското пространство.

Териториалният обхват на програмата включва региони от ниво NUTS III или еквивалент, разположени на границата между двете партниращи държави, а именно: областите Бургас, Ямбол и Хасково за територията на България и провинциите Одрин и Къркларели за Турция.

Програмата се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България и се концентрира върху два приоритета – околна среда и устойчив туризъм

Източник: Европейска комисия

НОВИНИ ОТ БТПП
Установяване на сътрудничество между БТПП и Европейската банка за възстановяване и развитие
Миха Свент, ръководител на Регионалната програма на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов Още
БТПП разширява сътрудничеството си с Tърговската камара на Лос Анжелис
Българската търговско-промишлена палата сключи Mеморандум за разбирателство с Tърговската камара на Лос Анжелис Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Браншова организация за текстил и облекло приключи успешно изпълнението на проект „Заедно на Европейския пазар – общи възможности за фирмите от бранш „Текстил и облекло“ от трансграничния регион”
В резултат от успешното изпълнение на проекта бяха създадени бизнес партньорства между български и сръбски фирми, които започнаха съвместна дейност и реализираха конкретни сделки помежду си. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Затруднения при разплащанията по вноса в Египет
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Икономически форум на ЕВРОПАЛАТИ – 15 oктомври 2015г., Люксембург
Форумът е предназначен за представители на търговско-промишлени палати и обхваща теми като: иновативни дейности и услуги; реформиране на палатския бизнес модел; новите умения за управление Още
ТРУД И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
Ивайло Калфин: Процентът на жените, които заемат водещи позиции у нас, е два пъти по-висок от средния за страните в ЕС
Пълноценното участие на жените и в бизнеса, и в политиката, и на трудовия пазар е белег за развитието на модерното общество Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
България и Турция получават 25 млн. евро от ЕС за сътрудничество в опазване на околната среда и устойчив туризъм
Европейската комисия одобри програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ по Инструмента за предприсъединителна помощ за трансгранично сътрудничество България-Турция“ Още
Европейската комисия одобри молбата на България за 12,5 млн. лева за справяне с щетите от тежките зимни условия през 2015 г.
Средствата ще бъдат използвани за справяне с последиците от тежките зимни условия през януари и февруари 2015 г. Още