Назад

Ако нулевата ДДС ставка отпадне, хлябът ще поскъпне минимум 20%


Снимка: Bulgaria On Air TV

До средата на следващата година да се удължи нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното - това предлага Министерството на финансите.

"Това категорично е антиинфлационна мярка мярка, която касае най-вече 70% от населението в България. Предоставените от нас анализи срещнаха абсолютно разбиране. Министър Асен Василев има особено чувствителност към социалните мерки. Мярката остава, защото работи. Тази мярка не само свали цената на хляба, тя задържа за дълго време цената на хляба една и съща. Всеки потребител знае, че цените на основните храни всяка седмица има скок. При хляба не е така", каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин".

Тя все пак не се ангажира, че оставането на тази мярка ще замрази цената на хляба.

"Нулевата ДДС ставка на хляба не води до замразяване на цената, но категорично води до задържането ѝ. Време е и да развенчаем един мит, че от тази ставка печелят хлебарите. Няма как да печелят, защото или начислят ДДС, или не го начисляват. В случая ние не начисляваме върху нашите цени 20% ДДС. Това е един мит, който кара фокусът, обърнат към нас, да се изкривява, но всъщност контролът е  наясно, че ние няма как да спечелим икономически от тази мярка. Тя има друг ефект - изравни условията за бизнес между всички хлебопроизводители", допълни Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в различните населени места цената на хляба е различна: "Тя е определена от всеки производител. Според статистическите данни цената на килограм хляб е по-малко от 1 евро. И категорично цената отговаря на качеството, което получаваме. Обикновено потребителят не цени това, което е евтино, а няма по-евтина храна от българския хляб в целия ЕС. И когато една храна е много евтина - тя буди недоверие в потребителите."

Тя е категорична, че българският хляб е производен с най-добрата българска пшеница.

"Има квас, има съвсем малко количество и вода - нищо друго. Това е традиционната рецепта, по която се изработва българският хляб. Говорим за масовите хлябове - бял, типов, Добруджа и пълнозърнест, защото при специалните хлябове има добавки", поясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

А ако мярката за ДДС ставка отпадне - хлябът ще поскъпне с минимум 20%.

"В България приемаме, че зърно значи жито, а зърно за Украйна основно означава слънчоглед. България не е била официален вносител на количества украинска пшеница, освен в случаите, в които тя се е ползвала като част от производството на фуражи. Ние работим само и единствено с българска пшеница, България е производител на пшеница, произвеждаме 5 пъти повече, отколкото потребяваме", коментира още Мариана Кукушева.