Назад

Американските инвестиции у нас са близо 850 млн. евро


Работи се по 18 проекта с участието на инвеститори от САЩ на обща стойност над 1 млрд. лв., които ще разкрият 2400 нови работни места у нас. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с представители на американския бизнес у нас, която е част от инициативата „закуска с инвеститори“. Той допълни, че до момента американските инвестиции у нас са близо 850 млн. евро и има голям интерес на компании от САЩ към страната.

България и САЩ бележат рекорден стокообмен през 2021 г., който възлиза на 1.3 млрд. щ.д. и отбелязва ръст от 20% спрямо предходната година. „Тези числа са резултат от доброто партньорство между нашите страни и от факта, че в България работят над 100 американски компании, които са разкрили повече от 30 000 работни места“, уточни икономическият министър.

По думите му американският пазар е сред основните експортни дестинации за български изделия от високотехнологичния спектър. Те са съсредоточени в енергетиката, автоиндустрията, ИКТ, фармация, аутсорсинг и др. За последното десетилетие в ИКТ сектора три от петте най-големи компании, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, са от САЩ.

В срещата участваха представители на над 20 водещи компании от САЩ. Дискусията се организира с подкрепата на Американската търговска камара в България, които бяха представени от президента на Камарата в България Оливие Маркет и от изпълнителния директор Иван Михайлов.