Назад

Бизнес форум в рамките на Българското председателство на ЦЕИБизнес форум в рамките на Българското председателство на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) събра в София водещи експерти от цяла Европа, които обсъдиха предизвикателствата и бъдещето на сектора на МСП в региона. 

Събитието бе организирано от ИАНМСП в сътрудничество с Министерство на външните работи и съпътства срещата на външните министри от ЦЕИ в София.

В приветствието си министърът на външните работи Николай Милков подчерта, че при отсъствието на лесно и бързо решение на проблемите, породени от сложната ситуация в световен план, инструментите за регионално сътрудничество могат да бъдат полезни за облекчаване на последствията от руската война в Украйна. По негови думи, редица сектори остават уязвими на фона на покачващите се цени, високата инфлация и проблемите с доставките. Рисковете за сигурността се увеличават неимоверно. Министърът открои ролята на регионалните мерки за засилване на свързаността и за постигане на по-добро икономическо развитие в региона.

Генералният секретар на ЦЕИ Роберто Антонионе даде висока оценка на Българското председателство на ЦЕИ и благодари за отличната координация и взаимодействие с България по важните за организацията приоритети и политики.

В откриващата част на бизнес форума се включиха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, министърът на външните работи Николай Милков, Роберто Антонионе, главен секретар на ЦЕИ, Буяр Османи, външен министър на Република Северна Македония, Владимир Кук, държавен секретар по външните рабати на Република Молдова, както и Сузана Кирали, заместник-главен секретар на ЦЕИ.

В рамките на откриващия панел бяха обсъдени ключовите предизвикателства пред МСП в страните от Централна и Югоизточна Европа, свързани с икономическите последствия от войната в Украйна –  пазара на суровини, енергия,  веригите на доставки и други.

Другите панели бяха посветени на достъпа до стратегически капитал и на бъдещето на сектора на МСП.