Назад

COP27: ЕС стартира партньорства в областта на горите с пет държави


Вчера, 8 ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от името на ЕС, подписа пет меморандума за разбирателство за партньорство в областта на горите с Гвиана, Монголия, Република Конго, Уганда и Замбия в присъствието на президента на Гвиана Мохамед Ирфаан Али, президента на Монголия Ухнаагийн Хюрелсюх, президента на Замбия Хакайнде Хичилема и представители на президента на Република Конго, Денис-Кристел Сасу Нгесо и президент на Уганда Йовери Мусевени. Те бяха подписани по време на Конференцията на ООН по изменението на климата COP27 като принос към външното измерение на Зелената сделка на ЕС.

Партньорствата в областта на горите обхващат рамката на ЕС за цялостно сътрудничество за съвместна работа в областта на горите, насочена към противодействие на обезлесяването в подпомаганите държави и следователно подобряване на опазването на климата и биологичното разнообразие.

Председателят на Европейската комисия Урсулафон дер Лайен заяви: "Горите са от съществено значение в толкова много отношения: борбата срещу изменението на климата, опазването на биологичното разнообразие, осигуряването на средства за живот на милиони хора по целия свят. Всъщност горите са дом на 80% от сухоземните видове растения, животни и микроорганизми, докато 1,6 милиарда души разчитат на горски ресурси за прехраната си, храна и гориво. При толкова голям залог е от съществено значение да се предприемат въздействащи действия и да се обърне обезлесяването. Затова се нуждаем от партньорства в областта на горите с възможно най-много партньори, за да поддържаме гори за по-устойчиво бъдеще. Чрез тези партньорства ще подкрепим нашите партньори в устойчивото управление и опазване на горите, един от най-богатите природни ресурси в света, за борба с изменението на климата и опазване на биологичното разнообразие, както и за насърчаване на устойчивото развитие. "