Брой 131 (641), 11-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ФИНАНСИ И КРЕДИТ

УниКредит Булбанк подписа споразумение с ЕИФ за финансиране на микро предприятия


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и УниКредит Булбанк подписаха гаранционно споразумение, насочено към подкрепа на близо 270 микро предприятия в България. Споразумението ще позволи на УниКредит Булбанк да предостави на българските предприемачи подобрен достъп до финансиране, особено на тези, които срещат затруднения в кредитирането от страна на традиционни банкови източници.

Гаранциите за микрокредит по микрофинансиране „Прогрес“ се финансират от Европейската комисия и се управляват от Европейския инвестиционен фонд. Гаранцията намалява значително риска за банката, тъй като на ниво кредит се покрива нетна стойност в размер на 56% от остатъчния дълг на кредита.

Сделката ще позволи на УниКредит Булбанк да продължи да развива настоящата си дейност по предлагане на заеми на стартиращи, малки и микро предприятия, занаятчийски работилници и самонаети лица в България.

Микропредприятията, които желаят да кандидатстват за микро-кредит по микрофинансиране „Прогрес“, могат директно да се свържат с най-удобния за тях клон на УниКредит Булбанк.

За Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“

Механизмът е създаден с 203 милиона евро, осигурени от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Микрофинансиране „Прогрес“ цели да подобри достъпа до финансиране за микропредприемачи, включително самостоятелно заети лица. То е съсредоточено главно, но не само, върху групи с ограничен достъп до традиционния кредитен пазар. Примери за това са жени предприемачи, млади предприемачи, предприемачи от малцинствени групи, предприемачи с увреждане, еднолични търговци и т.н. Предоставят се заеми под 25 000 евро чрез избрани посредници, участващи в механизма. Микрофинансиране „Прогрес“ не предоставя финансиране или гаранции пряко на микропредприемачи или физически лица.

Подписаната с УниКредит сделка е 62-рата поред в рамките на Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“ от инициирането му през 2010 г. до сега. До момента размера на финансирането, предоставено от механизма на микро кредитополучатели е в размер на над 130 милиона евро. Сред страните, в които са подписани споразумения, са Австрия, Белгия, България, Кипър, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Холандия и Великобритания.

За повече информация относно инициативата, моля посетете: www.ec.europa.eu/epmf

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в юлската сесия на ЕИСК в Брюксел
Европейският икономически и социален комитет прие становище, с което настоява новите европейски лидери да предприемат действия за по-силна Европа Още
БТПП издава удостоверения на класираните фирми в ТОП 100 и ТОП 1500
Добър атестат за конкретната фирма пред настоящи и потенциални партньори Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Силистренската търговско-промишлена палата в подкрепа на каузата за трети мост над Дунав при Силистра - Кълъраш
Бизнесът и неправителствените организации от област Силистра в общо становище подкрепят построяването на новото съоръжение Още
Семинар в Пловдив за подготовка на успешни проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Сайт предлага безплатни консултации за осъществяване на бизнес в Дания
Процедури, правила, регистрации на чуждестранни компании в Дания Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
ДНСК внедрява две електронни услуги
Гражданите и бизнесът ще могат да подават заявления по електронен път Още
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
УниКредит Булбанк подписа споразумение с ЕИФ за финансиране на микро предприятия
Финансиране, особено на предприемачи, които срещат затруднения в кредитирането от страна на традиционни банкови източници Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за защита на потребителите
Потребителят ще може да се откаже от договор от разстояние или извън търговския обект в 14-дневен срок Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС се стреми към постигане на икономика без отпадъци
По-екологична икономика и повишена екологосъобразност на новите сгради Още