Брой 131 (641), 11-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Силистренската търговско-промишлена палата в подкрепа на каузата за трети мост над Дунав при Силистра - Кълъраш


Силистренската търговско-промишлена палата и 17  неправителствени организации и частни фирми излязоха с ОБЩО СТАНОВИЩЕ, подкрепящо построяването на трети мост над р. Дунав, между градовете  Силистра и Кълъраш.

То бе  представено вчера, 10 юли на работна среща в гр. Русе по покана на румънското Министерство на регионалното развитие и публичната администрация, водещ партньор по проект „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния – България“, финансиран от програмата за европейско сътрудничество Румъния – България 2007-2013.

Целта на планираните няколко такива срещи е да се избере вариант за изграждане на нов мост. За изготвяне на предпроектно проучване е оторизирана румънска фирма - ТРАНСПРОЕКТ 2001. Тя е разработила 11 варианта, отнасящи се за  четири възможни места за изграждане на съоръжението.

За мост при Силистра-Кълъраш се говори повече от десет години. За тази кауза са работили и са се борили различни институции и правителства от двата бряга на Долен Дунав. Тук вече е изследван пътникопотокът, взети са становища на транспортното министерство и института за изследване на пътищата. Областният управител на обл. Силистра и префектът на Кълъраш, както и кметовете на двата града, са подписали съвместни споразумения в присъствието на президента Росен Плевнелиев, в контекста на Дунавската стратегия.

В своето ОБЩО СТАНОВИЩЕ Силистренската палата, другите неправителствени организации и бизнесът от област Силистра, подчертават големия социално-икономически ефект от построяването на такъв мост, сигурното намаляване на безработицата и обезлюдяването на региона. И не на последно място се обръща внимание на приноса към европейската идея за повишаване на жизнения стандарт и стимулиране на икономическото изравняване между  страните от Европейският съюз.

Съгласно проекта, към края на месец юли в Букурещ ще се проведе международна пресконференция с участието на ресорните министри на България и Румъния и там ще бъде оповестено окончателното решение за варианта и местоположението на трети мост над р. Дунав. Разбира се, след като бъдат взети под внимание точните експертни резултати, икономическите и политическите  ангажименти на двете страни и на Европейския съюз.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП участва в юлската сесия на ЕИСК в Брюксел
Европейският икономически и социален комитет прие становище, с което настоява новите европейски лидери да предприемат действия за по-силна Европа Още
БТПП издава удостоверения на класираните фирми в ТОП 100 и ТОП 1500
Добър атестат за конкретната фирма пред настоящи и потенциални партньори Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Силистренската търговско-промишлена палата в подкрепа на каузата за трети мост над Дунав при Силистра - Кълъраш
Бизнесът и неправителствените организации от област Силистра в общо становище подкрепят построяването на новото съоръжение Още
Семинар в Пловдив за подготовка на успешни проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Сайт предлага безплатни консултации за осъществяване на бизнес в Дания
Процедури, правила, регистрации на чуждестранни компании в Дания Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
ДНСК внедрява две електронни услуги
Гражданите и бизнесът ще могат да подават заявления по електронен път Още
ФИНАНСИ И КРЕДИТ
УниКредит Булбанк подписа споразумение с ЕИФ за финансиране на микро предприятия
Финансиране, особено на предприемачи, които срещат затруднения в кредитирането от страна на традиционни банкови източници Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за защита на потребителите
Потребителят ще може да се откаже от договор от разстояние или извън търговския обект в 14-дневен срок Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕС се стреми към постигане на икономика без отпадъци
По-екологична икономика и повишена екологосъобразност на новите сгради Още