Брой 240 (497), 10-12-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Чешкият вицепремиер Мартин Пецина откри бизнес форум в БТПП


Чешките компании имат голям интерес от участие в предприемачески дейности в България. Това каза чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Мартин Пецина на двустранен бизнесфорум, проведен вчера в БТПП. По-рано през деня вицепремиерът Пецина предостави по решение на чешкото правителство, финансова и материална помощ на страната ни за преодоляване на миграционния натиск. Според него предоставената помощ няма да реши проблема, пред който е изправена страната ни като външна за съюза граница. „Това дарение е израз на нашата обща солидарност и ние призоваваме и други европейски държави да последват примера ни”, допълни той.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че Палатата е направила предложения в подкрепа на бизнеса за премахване на формалности и пречки, за създаване на по-добра икономическа среда. Той обърна внимание на необходимостта ЕС да укрепи своята конкурентоспособност. „Бюрокрацията в ЕС трябва да бъде редуцирана, администрацията да бъде отворена към бизнеса. И ако можем да направим правилата в ЕС не толкова натоварващи, за да могат допълнителните разходи, които предприемачите правят в рамките на Единния пазар, да бъдат по-ниски“, допълни Симеонов. За сравнение той посочи пример с други центрове на икономиката - САЩ, БРИКС, които имат значително по-ниски разходи в областта на емисиите парникови газове и в синдикалната сфера. Българските и чешките бизнесмени имат много повече задължения, тъй като страните им са ратифицирали много конвенции на МОТ - именно затова е важно да се намалят тези тежести.

Н.Пр. Павел Вацек, посланик на Чешката република у нас, съобщи, че присъстващите на форума чешки фирми са познати на българския пазар и вече са в преговори с представители на българския бизнес.

Боривож Минар, ръководител на бизнес делегацията и член на управителния съвет на Чешката търговска камара, и Петър Талафус, зам.-директор на международния отдел на Чешката търговска камара, представиха профилите на чешките фирми.

Бойка Ангелова, представител на Главна дирекция ”Гранична полиция”, запозна участниците във форума с техническото оборудване, разположено по граничните пунктове  на Република България.

След официалната част фирмите имаха възможност да проведат двустранни срещи с потенциални партньори.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Чешкият вицепремиер Мартин Пецина откри бизнес форум в БТПП
Миграционният контрол и сигурността на границите бяха сред темите на форума Още
Покана за участие в кръгла маса на тема: "Оценката на интелектуалния труд в България"
12 декември 2013 г. от 10.00 ч. в сградата на Палатата Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАР не приема част от промените в Закона за управление на отпадъците
Очакват да се породи дефицит на суровини за фирмите, които преработват отпадъци Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум Франция – Югоизточна Европа
Букурещ, 11-12 февруари 2014 г. Още
БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ
Парламентът прие държавния бюджет на Република България за 2014 г.
Гласувано бе данъчно облекчение за доходи, които не превишават 12 месечни минимални заплати за съответната година Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда
В резултат се очаква да намалее регулаторна тежест за бизнеса Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Насоки на ЕС за подобряване на качеството на обучението на младите хора
Целта е да се гарантира, че работодателите представят ясни подробности за стажовете преди тяхното начало и че стажовете подготвят младите хора за постоянна заетост Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферта от Габинвест ЕООД - немска дъщерна фирма на L&O HUNTING GROUP GmbH