Брой 70 (580), 11-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Двудневна визита на ръководството на БТПП в Одрин

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, членове на Изпълнителния съвет на Палатата и председатели на Регионални палати от България са на двудневно посещение в Одрин, Турция.  В рамките на визитата те проведоха срещи с представители на местната власт и участваха в организирания от Одринската търговско-промишлена палата международен икономически форум. Бяха представени икономиката и търговията на града и региона. Туристическият капацитет на Европейска Турция също бе във фокуса на събитието.

Във форума участваха кметът  и областният управител на Одрин, областният управител на Източна Македония – Тракия от Гърция, представители на Съюза на турските търговско-промишлени палати, фирми от България, Гърция, Турция, областни управители от България.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зипкинкурт откри форума. Кметът на Одрин Реджеп Гюркан представи града като мост на търговията, бизнеса и науката в региона. Той изтъкна огромното историческо наследство като основа за развитие на туризма и търговията в региона.

Ченгис Гюнай, член на борда на Съюза на турските търговско-промишлени палати, отбеляза важността на събитието и подчерта, че Турция продължава да инвестира за развитието на добросъседските отношения с България и Гърция. Обновени и модернизирани са 3 общи гранични пункта за по-лесно преминаване на хора и стоки.

„Трите страни са не само добри съседи, но и отлични търговски партньори“, изтъкна председателят на БТПП Цветан Симеонов и изрази готовност от страна на БТПП за подкрепа на съвместни бизнес начинания и насърчаване на работата по съвместни проекти по европейски програми за трансгранично сътрудничество.

Бе обсъдено двустранното и тристранно икономическо сътрудничество – България, Гърция и Турция. Повдигнати бяха въпроси за улесняване на бизнеса, облекчаване на визовия режим и намаляване на административния натиск към фирмите.

Делегацията посети и местни компании, произвеждащи врати, прозорци,  текстил, облекла  и други продукти на леката промишленост.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Двудневна визита на ръководството на БТПП в Одрин
В рамките на посещението се проведоха срещи с представители на местната власт и бизнес форум Още
Среща с ръководство на Македонско-българската стопанска камара
Планират се две двустранни събития през тази година Още
Временно управляващият Посолството на Бразилия посети БТПП
Създаване на смесена комисия на държавно равнище е една от целите на Посланик Гуера Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Млади предприемачи могат да стажуват в чужбина
Търговско-промишлена палата – Стара Загора, предоставя възможност на начинаещи предприемачи да бъдат на стаж в успешни малки европейски дружества Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Столичната общинска агенция за приватизация обявява публичен търг
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Стартира процедура по обществено обсъждане на проекта на нов Закон за енергийната ефективност
Регламентира се изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Вносът на България от ЕС нараства с 12,8% за януари 2014
Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция Още
ЕКОЛОГИЯ, СО2
Нова информационна система на Публичния регистър по комплексни разрешителни
Осигурява публичен достъп до информация за издадените комплексни разрешителни и решенията по процедурите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Изследване на ползите от мобилните приложения за здравеопазването
ЕС започва консултация за събиране на идеи за това как мобилните приложения могат да бъдат използвани за подобряване на здравните услуги в Европа Още