Брой 113 (370), 13-06-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Парламентът – готов да съдейства за възобновяване на тристранния диалог


Възможностите за възобновяване на тристранния диалог обсъдиха в парламента на среща с председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков представителите на работодателските организации. В срещата, която се състоя в кабинета на парламентарния председател и бе по негова покана, участваха представители на четирите работодателски организации - БТПП, БСК, АИКБ и КРИБ, и от страна на правителството - социалният министър Хасан Адемов. БТПП бе представлявана от главния секретар Васил Тодоров.

Участниците в срещата се обединиха около извода, че възобновяването на тристранния диалог изисква промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор. 

Бяха изказани позициите на работодателските организации за нарушената процедура при последните промени в този закон, противоконституционността на въпросните промени, несъобразяването и нарушаването на норми от международното право, и по-специално на Конвенция 87, която гарантира независимостта на синдикалните и работодателските организации от държавата. 

Всички се обединиха около становището, че е необходимо да се предприемат спешно стъпки за законодателни промени и отмяна на текстовете от закона, които накърняват независимостта на работодателските и синдикалните организации.

В рамките на дискусията беше споменато и становището на ръководството на международната организация на работодателите в лицето на Даниел Фунес, който от 2014 г. поема поста председател на Международната организация на работодателите, и на Брент Уилтън, главния секретар на МОР, които са единодушни, че тези промени противоречат на международните стандарти, накърняват независимостта на работодателските организации и в случай, че българската държава не предприеме мерки за тяхната отмяна, то от МОР са готови да отнесат казуса за разглеждане на международно равнище. 

Според председателя на парламента Михаил Миков правилният път за решаването на проблема е чрез нови законодателни промени. Той изрази надежда в кратки срокове, в рамките на парламента да бъде реализирана законодателна инициатива и се ангажира още следващата седмица да се проведат разговори между парламентарните групи.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Парламентът – готов да съдейства за възобновяване на тристранния диалог
Представители на работодателски организации разговаряха с председателя на Народното събрание Още
Зам.-председателят на БТПП се срещна с генералния секретар на ЕВРОПАЛАТИ
Очертани бяха основните сфери за взаимодействие в рамките на Европейския икономически и социален комитет Още
Бизнес семинар „Казахстан - България: възможности за търговско-икономическо сътрудничество“
България има потенциал да увеличи износа за Казахстан Още
Курс за обучение на млади юристи по въпросите на арбитража
СЪОБЩЕНИЯ
Представителството на Европейската комисия в България се премества в нов офис
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Световната банка занижи очакванията си за растежа на България
Според актуалните прогнози на институцията брутният вътрешен продукт на страната ни ще отчете ръст от 1,2% през тази година Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Промяна в насоките за кандидатстване по процедура “Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – компонент ІІ”
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Борба с данъчните измами: ЕК предлага възможно най-широк обхват на автоматичния обмен на информация в рамките на ЕС
Дивиденти, капиталови печалби, всички други форми на финансов доход и салда по сметки да бъдат прибавени към категориите, които са предмет на автоматичен обмен на информация Още