Брой 113 (370), 13-06-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес семинар „Казахстан - България: възможности за търговско-икономическо сътрудничество“


БТПП бе домакин на бизнес семинар „Казахстан - България: възможности за търговско-икономическо сътрудничество“. Събитието се проведe по инициатива на Посолството на Република Казахстан в София.

Семинарът бе официално открит от главния секретар на БТПП Васил Тодоров. Той представи тенденциите в двустранните икономически отношения и подчерта, че трябва да се предприемат мерки за насърчаване на българския износ  към Китай, Япония, Казахстан, Индия и други източни дестинации.

Нашата страна има потенциал да увеличи износа за Казахстан на редица стоки и услуги, като: технологични линии за преработка на плодове и зеленчуци; сглобяеми конструкции; помпи за течности; електрически акумулатори; кари – високоповдигачи; машини и апарати; сметачни и счетоводни машини; осветителни тела; строителни и туристически услуги; медикаменти; препарати за поддържане на косата; мебели; дърводелски изделия; готови сосове и препарати за сосове; плодови сокове; замразени зеленчукови смеси, консерви и др., посочи Васил Тодоров.

Ръководителят на Посолството на Казахстан Темиртай Избастин поздрави присъстващите представители на бизнеса и изрази готовност за бъдещо съдействие при развитие на двустранните отношения. 

Азамат Кайролда от екипа на Посолството на Казахстан представи бизнес климата и инвестиционните възможности в страната. Като предимства за инвестиции в Казахстан, той изтъкна богатите природни ресурси, благоприятното разположение, политическа стабилност, благоприятен бизнес климат, правната защита на инвеститорите, икономическото развитие. Представена бе информация за регистрацията на предприятия в Казахстан, таксите и данъците.

Ардак Какимжанов, друг представител на Посолството на Казахстан, разясни визовите въпроси и необходимия пакет от документи за издаването на виза.

Икономистът Красен Станчев, участник в Астанинския икономически форум, представи дейностите, организацията и възможностите за сключване на сделки по време на форума. 

Над 35 български фирми взеха участие в семинара. Дискусията се фокусира върху възможностите за двустранно сътрудничество в секторите туризъм, енергетика, металургия и селско стопанство.

НОВИНИ ОТ БТПП
Парламентът – готов да съдейства за възобновяване на тристранния диалог
Представители на работодателски организации разговаряха с председателя на Народното събрание Още
Зам.-председателят на БТПП се срещна с генералния секретар на ЕВРОПАЛАТИ
Очертани бяха основните сфери за взаимодействие в рамките на Европейския икономически и социален комитет Още
Бизнес семинар „Казахстан - България: възможности за търговско-икономическо сътрудничество“
България има потенциал да увеличи износа за Казахстан Още
Курс за обучение на млади юристи по въпросите на арбитража
СЪОБЩЕНИЯ
Представителството на Европейската комисия в България се премества в нов офис
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Световната банка занижи очакванията си за растежа на България
Според актуалните прогнози на институцията брутният вътрешен продукт на страната ни ще отчете ръст от 1,2% през тази година Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Промяна в насоките за кандидатстване по процедура “Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – компонент ІІ”
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Борба с данъчните измами: ЕК предлага възможно най-широк обхват на автоматичния обмен на информация в рамките на ЕС
Дивиденти, капиталови печалби, всички други форми на финансов доход и салда по сметки да бъдат прибавени към категориите, които са предмет на автоматичен обмен на информация Още