Брой 53 (2308), 18-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

АОБР и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритетиАсоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритети. Срещата е част от поредицата дискусии, които представителите на четирите работодателски организации, членове на АОБР (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), организират с партиите и коалициите, за които социологическите агенции предвиждат  участие в следващия парламент. От страна на БТПП в срещата участваха Цветан Симеонов – председател на БТПП, и Васил Тодоров – главен секретар.

Основа на обсъждането бяха приоритетите на АОБР за 2021 г., като работодателските организации поставиха акцент на запазването на съществуващия данъчен и пенсионен модел, намаляването на регулаторната тежест върху бизнеса, промяна на такса битови отпадъци чрез въвеждане на принципа „Замърсителят плаща“, реформите в сектор „Енергетика“, включително либерализиране и интегриране на пазара с европейския и прекратяване на договорите с т.нар. „американски централи“, премахване на административното определяне на минималната работна заплата, както и подобряване на политиките за човешки ресурси, вкл. продължаване на реформите в образованието и подобряване на регулациите за привличане на квалифициране работници от трети страни.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че коалиция ГЕРБ-СДС е поставила основен фокус върху възстановяването на нормалния политически диалог и създаването на икономика от следващо поколение, с по-висока добавена стойност. „Благодаря на АОБР за добрата работа през последните четири години и то не само в НСТС. Ще разчитаме на вас, за да реализираме заедно миксът от политики, който ще е насочен към образование и наука, иновации и икономика на знанието. В програмата ни сме записали, че няма да пипаме данъчния модел, ще работим за привличане на част от талантливите българи, работещи зад граница и ще сме основен катализатор за дигитализацията на бизнеса. Водени от новите приоритети обаче не трябва да забравяме и старите такива, които все още не са доведени до край, а такива са реформите в енергетиката, ВиК сектора, транспортната инфраструктура и образованието“, допълни още Томислав Дончев.

По думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, ако коалицията успее да направи следващо правителство Министерство на икономиката ще продължи да съгласува всички важни за бизнеса решения с работодателските организации. Той гарантира, че държавата ще компенсира енергоинтензивните индустрии, като реализирането на мярката е само въпрос на време.

По отношение на политиките за човешки ресурси Деница Сачева потвърди, че няма различия в приоритети на коалицията и тези на АОБР. „В програмата предвиждаме обвързване на социалните помощи със заетост, като считаме че това е голяма възможност за осигуряване на близо 160 000 души работна ръка за българската икономика. Както и повече услуги и възможности за работа за хората с увреждания“, каза още Деница Сачева.

На срещата бяха коментирани още възможностите за подкрепа на бизнеса, които дава Плана за възстановяване и устойчивост, развитие на капиталовия пазар, възможностите важни стратегически проекти на държавата да се финансират чрез набиране на капитал през БФБ, улесняването на достъпа до участие в обществени поръчки и други.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритети
Поредна среща на работодателите с партии и коалиции, за които социологическите проучвания дават шанс за участие в следващия парламент Още
Н.Пр. Лина Омар: Иракски компании имат интерес за внос от България на хранителни продукти - млечни, сладкарски и хлебни
Планират се виртуални събития за представяне на възможностите за двустранна търговия, инвестиции... Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Отворени бизнес възможности за подаване на проектни предложения и участие в обществени поръчки
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Анкета на Комисията за защита на личните данни
Адресирана към администратори и обработващи лични данни от частния сектор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международна изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа
8-11.06.2021 г., гр. Нинбо, Китай Още
Представяне на Хонконгския научно-технологичен парк - 25 март от 10.30 до 12.00 ч. българско време
Контактна точка с азиатската иновационна екосистема Още
БИЗНЕС СРЕДА
Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители до края на месец май 2021 г.
Работещите във временно затворените заради COVID-19 икономически дейности ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход до края на юни 2021 г.
Срокът за изплащане на компенсации за запазване на заетостта в секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“ се удължава до 31 май 2021 г.
ЗАСТРАХОВАНЕ
Одобрен е коефициента по експортното застраховане за 2021 г.
КОНКУРСИ
„Наука с бъдеще 2“: Фондация „Америка за България“ търси проектни предложения
Темата на конкурса е „Роботизирани системи, изкуствен интелект и нови технологии“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК предлага цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС