Брой 53 (2308), 18-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Национално участие в международна изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа


Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ организира участие на български фирми в Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа  – China–Central Eastern European Countries Expo Ningbo 2021, 8-11.06.2021 г., в гр. Нинбо, Китай.

Събитието е под патронажа на Министерството на търговията на Китай, Общинското правителство на гр. Нинбо и Правителството на провинция Джъдзян, Китай. Изложбата на стоки и услуги от ЦИЕ се провежда традиционно всяка година и е в продължение на проведената на 26 ноември 2013 г. в гр. Букурещ, Румъния, среща на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Организацията на проявите е заложена в приетите по време на срещата „Насоки за развитие на сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа”.

Целта на изложбата е запознаване на китайските делови среди и потребители с продукцията от страните от Централна и Източна Европа, с възможностите за взаимни инвестиции, коопериране, технологично сътрудничество и търговия.

Изложбата е от общ характер, като ИАНМСП организира за осми пореден път Българско национално участие.

През 2020 г. участие в онлайн изложба взеха 23 български предприятия от сектори козметика, парфюмерия и етерични масла, ХВП, винарство и лозарство, които получиха достъп до информационната система и представиха своите продукти, като участваха в конференции, дискусии и двустранни срещи.

Поради продължаващата обстановка в Китай и Света относно пандемията с COVID-19, изданието през 2021 г. на Международната изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа – China–Central Eastern European Countries Expo Ningbo ще се проведе на този етап хибридно:

  • през онлайн платформата на изложбата, ако фирмите не участват физически, чрез която ще имат възможност за презентация на своите продукти и услуги, както и възможност за електронно договаряне относно коопериране и сделки с потенциални партньори.
  • на български национален щанд, на който желаещите да участват фирми могат да изпратят свои мостри като бъдат представлявани по време на изложбата от китайските им контрагенти. Разходите за транспортиране на мострите, както и заплащането на китайските представители е изцяло за сметка на фирмите. 

Физическо участие на представители от страните на фирмите за сега не се предвижда поради ограниченията, въведени от НР Китай относно COVID-19.

ИАНМСП ще одобри българските фирми в хибридното издание на изложбата, както и ще ги регистрира за участие в China–Central Eastern European Countries Expo Ningbo 2021.

С потенциал за износ и широко присъствие на китайския пазар са стоки, които са традиционни за България и с които тя е известна на пазарите в Азия като: български вина и храни, мляко и млечни продукти, козметични продукти и етерични масла, розово масло, продукти на химическата промишленост и др.

Перспективни области са електрониката и електротехниката, информационните технологии и научно- изследователската и развойната дейност, машиностроенето, автомобилостроенето, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, фармацевтиката, текстилната промишленост и др. На изложбата участие не могат да вземат производители на картофи, пшеница и месо и др.

Заявка за участие и допълнителна информация ТУК

Срок за кандидатстване: 31.03.2021 г.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР и коалиция ГЕРБ-СДС обсъдиха икономическите си приоритети
Поредна среща на работодателите с партии и коалиции, за които социологическите проучвания дават шанс за участие в следващия парламент Още
Н.Пр. Лина Омар: Иракски компании имат интерес за внос от България на хранителни продукти - млечни, сладкарски и хлебни
Планират се виртуални събития за представяне на възможностите за двустранна търговия, инвестиции... Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Отворени бизнес възможности за подаване на проектни предложения и участие в обществени поръчки
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Анкета на Комисията за защита на личните данни
Адресирана към администратори и обработващи лични данни от частния сектор Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в международна изложба на стоки и услуги от Китай и страните от Централна и Източна Европа
8-11.06.2021 г., гр. Нинбо, Китай Още
Представяне на Хонконгския научно-технологичен парк - 25 март от 10.30 до 12.00 ч. българско време
Контактна точка с азиатската иновационна екосистема Още
БИЗНЕС СРЕДА
Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители до края на месец май 2021 г.
Работещите във временно затворените заради COVID-19 икономически дейности ще получават компенсация в размер на 75% от осигурителния им доход до края на юни 2021 г.
Срокът за изплащане на компенсации за запазване на заетостта в секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“ се удължава до 31 май 2021 г.
ЗАСТРАХОВАНЕ
Одобрен е коефициента по експортното застраховане за 2021 г.
КОНКУРСИ
„Наука с бъдеще 2“: Фондация „Америка за България“ търси проектни предложения
Темата на конкурса е „Роботизирани системи, изкуствен интелект и нови технологии“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК предлага цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС