Назад

Изявление на МТК относно конфликта между Русия и Украйна


След руското нахлуване в Украйна на 24 февруари Международната търговска камара (МТК) направи следното изявление от името на световната бизнес общност.

Генералният секретар на МТК  Джон Дентън заяви:

"Като организация, основана за насърчаване на мира и просперитета чрез постигане на напредък в международната търговия и принципите на правовата държава, ние осъждаме нарушаването на международното право от страна на Русия по най-категоричен начин. Призоваваме Русия незабавно да прекрати военните действия, да оттегли силите си от Украйна и да се върне към дипломатически средства.

"Нахлуването на Русия в Украйна несъмнено ще има значителни отражения за световните вериги на доставки през предстоящите седмици и месеци. Вероятното въздействие върху енергийните и хранителните пазари вече е добре известно – но виждаме и по-дълбок риск от смущения в производството в световен мащаб, в широк кръг сектори.

"Като оставим настрана ефекта от санкциите, съществува тежък риск производството на полупроводници, автомобили и лекарства да бъде силно повлияно от нарушаването на законните бизнес дейности в Украйна – които през последните години се превърнаха в ключов доставчик на основни метали и суровини в световните вериги за създаване на стойност."

"Признаваме, че правителствата неизбежно ще преминат към затягане на санкциите за Русия след събитията тази сутрин (бел.ред. 24 февруари). Настоятелно призоваваме Г-7 да гарантира, че всички подобни мерки са внимателно и тясно координирани. И освен това настоятелно призоваваме всички правителства да работят с предприятията в своите страни за идентифициране на механизми за смекчаване на рисковете от смущения във веригата на доставки  и всички необходими мерки за разрешаване на кризата в Украйна."