Брой 57 (2312), 24-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Създаден е Съвет “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ при БТППВ Българската търговско-промишлена палата е  създаден СЪВЕТ „Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“, или  акроним „КИЗА-БГ“. Учредители на СЪВЕТА са фирми, организации и научни институти ,  работещи в  областта на кръговата икономика, както и  физически лица, с богат опит и експертиза. Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства учредителите на Съвета и изтъкна, че идеята е съвсем навременна, тъй като  една от приоритетните области на бизнеса, в синхрон със Зелената сделка, е трансформиране на индустрията на основата на иновативни зелени технологии и постигане на устойчиво развитие.  

Основната цел на Съвета е да  работи  за утвърждаване развитието на  българската  икономика, базиращо се на принципите на кръговата икономика, прилагането на нови и иновативни бизнес модели, трансфер на иновативни технологии и „ добри практики“, водещи до намаляване обема на отпадъците и тяхното кръгово оползотворяване. Във фокуса на Съвета първоначално ще бъдат разглеждани основните най-замърсяващи околната среда индустрии, а именно: агроиндустрия, текстил и пластмаси.

В програмата  на Съвета са включени дейности, свързани с : информиране, обучение, подпомагане и консултиране  на МСП за прилагане на бизнес модели и практики на кръговата икономика,  организиране на „работилници“ за иновативни идеи,  направлявани от водещи експерти, предоставяне на информация за иновативни технологии, намаляващи индустриалните отпадъци и щадящи околната среда, успешни истории на български и чуждестранни фирми  в прилагането на „зелени технологии“ и редица други дейности.

За председател на Бюрото на СЪВЕТА “Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ беше избрана Десислава Димитрова, управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина.

В най-скоро време СЪВЕТЪТ при БТПП ще има уебстраница с основна мисия, дейности и програма за информиране на  всички заинтересовани страни и тяхното включване в работата на Съвета.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Създаден е Съвет “Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“ при БТПП
Инициатива на предприемачи и представители на научната общност, подкрепена от Палатата Още
Имате нужда от LEI код!
За фирмите и лицата, участващи на пазара с финансови инструменти Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Туристическа борса "Вашата ваканция" 2021 - инициатива на Бургаската регионална туристическа асоциация
14 - 15 май 2021 г., Изложбен център „ФЛОРА“ , Бургас Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Уебинар „Как европейските компании могат да обслужват пазара на Северна Америка от Канада: CETA & CUSMA“
31 март 2021 г. 16:00 ч. СЕТ Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Еnterprise Europe Network
БИЗНЕС СРЕДА
Прием на документи за изплащане на компенсации по проект „Запази ме”
Указания на Агенцията по заетостта Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Промени в ПМС № 151 от 2020 г. за условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта
Промяна в базата, спрямо която се тества условието за ползване на помощта Още
КОНКУРСИ
Конкурс за принос в науката „Питагор“ 2021 г.
Краен срок за подаване на предложения: 16 април 2021 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Правила, разпоредби и процедури, свързани с вноса на стоки във Виетнам
СТИВ-Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Разлики в качеството на храните: Европейската комисия публикува проучване относно вкусовите различия в хранителните продукти