Брой 58 (2313), 25-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Покана за виртуална бизнес среща България - Албания, 29 март 2021 г.


Българската търговско-промишлена палата и Посолството на Албания в София организират онлайн събитие за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Албания, което ще се проведе в електронна среда на 29 март 2021 г. от 11.00 ч. Целта на срещата е обсъждане на възможностите за активизиране на икономическите отношения между двете страни на фона на кризата в резултат от Ковид, както и дискутиране на секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции.

В срещата ще вземат участие представители на Съюза на търговско-промишлените палати в Албания, Министерство на външните работи на Албания, Изпълнителната агенция за развитие на инвестициите на Албания, Изпълнителната агенция за насърчаване на МСП, както и фирми от двете страни.

В стокообмена между България и Албания за първите девет месеца на 2020 г. се наблюдава ръст от 10.6%, като той възлиза на 87,7 млн. евро. Търговското салдо е положително за България. Реализирано е увеличение както на износа, така и на вноса.

Водещи стоки в износа са: хлебарски и тестени сладкарски изделия, медикаменти, тъкани, текстилни изделия, живи животни, растителни масла за хранително-вкусовата промишленост, изделия на стъкларската промишленост, козметични продукти, метални резервоари, химически продукти и др.

Водещи стоки във вноса: отпадъци и отломки от мед, текстилни облекла, спортни облекла, плодове и зеленчуци, елементи за обувната промишленост, мебели и др.

Онлайн събитието е подходящо за: български фирми и предприемачи, които желаят да проучат албанския пазар, да разширят контактите си с местни институции и компании, да намерят бъдещи партньори. Работен език на събитието: английски.

Срещата ще се проведе в платформата Zoom тук: https://zoom.us/j/94339425602. За допълнителна информация: БТПП, дирекция "Международно сътрудничество и международни организации", тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз
Покана за виртуална бизнес среща България - Албания, 29 март 2021 г.
Обсъждане на актуални въпроси от двустранния търговско-икономически дневен ред Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати: Анализ на резултати от проучване относно необслужваните кредити и последиците за бизнеса, включително МСП
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Челопеч и Козлодуй отново лидери по заплати в страната
За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели Още
БИЗНЕС СРЕДА
Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава
Предстои да бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки Още
Указания на министъра на икономиката за изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването
НСИ: 34% от нефинансовите предприятия са имали намаление в приходите от продажби през февруари
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия пуска в действие платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство