Брой 58 (2313), 25-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава


Предстои да бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки

В ход е втора фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Всички кандидати, одобрени и получили подкрепа в първа фаза на програмата, ще получат съобщение от приходната агенция с покана за продължаване на подпомагането със средства за оборотен капитал, поради преустановяване на дейността си за периодите февруари или февруари и март 2021 г., като затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март баровете и нощните заведения, както и дейности от някои други бизнеси. В срок от 7 работни дни, те ще трябва да представят допълнителна информация с цел определяне размера на подпомагането. Когато дружествата са кандидатствали за подкрепа с оборот за месец октомври 2020 г., те ще трябва да заявят съгласие за актуализиране на размера на получената помощ, съобразно изменението на закона, според който средствата се предоставят за всеки от месеците до отпадане на основанието за преустановяване на дейността.

От НАП поясняват, че във втората фаза от програмата не са обект на подпомагане дейностите, преустановени за периода 22.03.2021 г. – 31.03.2021 г. на основание заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването.

Предстои да бъде обявен механизмът за подкрепа и параметрите за кандидатстване по трета фаза от проекта, която касае предприятията, засегнати от противоепидемичните мерки, въведени от 22 март 2021 г. В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства отделно, уточняват от НАП.

До момента НАП е изплатила над 75 милиона лева по механизма за подкрепа с оборотен капитал на над 6 000 фирми. Помощ е дадена за дейността на повече от 15 000 обекта, от които над 70% процента са ресторанти.

Повече информация за програмата може да намерите в рубриката „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ на сайта на Агенцията и ли на телефона на Информационния център на НАП на 0700 18 700.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз
Покана за виртуална бизнес среща България - Албания, 29 март 2021 г.
Обсъждане на актуални въпроси от двустранния търговско-икономически дневен ред Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати: Анализ на резултати от проучване относно необслужваните кредити и последиците за бизнеса, включително МСП
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Челопеч и Козлодуй отново лидери по заплати в страната
За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели Още
БИЗНЕС СРЕДА
Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава
Предстои да бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки Още
Указания на министъра на икономиката за изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването
НСИ: 34% от нефинансовите предприятия са имали намаление в приходите от продажби през февруари
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия пуска в действие платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство