Брой 58 (2313), 25-03-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА

Челопеч и Козлодуй отново лидери по заплати в страната

Инициативата на Института за пазарна икономика (ИПИ) за разпространение, визуализация и анализ на общински данни – „265 истории за икономика” (www.265obshtini.bg) – навлезе във втората си година. Усилието на ИПИ е подкрепено от водещи български компании и сдружение на бизнеса, като цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България. Огромният интерес към публикуваните данни и интерактивните карти на „265 истории за икономика“ превърнаха новата страница в една от най-успешните инициативи на ИПИ през 2020 г.

 

Къде са най-високите заплати в страната в навечерието на пандемията?

Традиционно данните за заплащането по общини предизвикват най-голям интерес. ИПИ започва втората годината на инициативата с карта на заплащането по общини през 2019 г. Данните показват средната брутна месечна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в 265-те общини в страната – това включва както наетите в частния, така и наетите в обществения сектор. За първи път картата на заплатите дава и по-дълъг ред данни – обхваща периода 2016-2019 г.

Най-високата средна брутна месечна заплата в България за 2019 г. е в община Челопеч (2 431 лв.). На второ място е средната заплата в община Козлодуй (2 133 лв.), следвана от Раднево (1 826 лв.) и Пирдоп (1 785 лв.). Столична община е на 5-та позиция (1 753 лв.), а топ 10 в страната се допълва от Гълъбово (1 732 лв.), Девня (1 614 лв.), Елин Пелин (1 469 лв.) и Панагюрище (1 431 лв.). За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели – водещи са общините в Средногорието, на чиято територия има развита добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и в общините с много големи предприятия в енергийния сектор.

Прави впечатление и силното представяне на индустриалните общини в периферията на най-големите икономически центрове. В топ 20 по заплати в страната влизат 1) общините Елин Пелин, Божурище, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; 2) общините Девня, Суворово и Белослав в непосредствена близост до Варна и 3) община Марица до Пловдив. Успешният модел на трите водещи центъра в страната – София, Пловдив и Варна, стъпва на развитие на услугите в рамките на града – водени от бурния растеж в дигиталната сфера, и силна индустрия в периферията, която се ориентира към по-високата добавена стойност и носи добри заплати.

 

Източник: НСИ

Положителните процеси преди пандемията водят до ръст в средната заплата във всяка община в страната в периода 2016-2019 г. (виж карта на динамиката). Средната заплата на наетите лица в над половината от общините в страната бележи ръст между  30% и 40% за три години. Начело отново са малки общини, като в топ 3 влиза община Крумовград, където средната заплата нараства с 58% за периода 2016-2019 г. Последното е провокирано от инвестициите в добивната индустрия и ефекта при доставчиците и свързаните дейности, и по-конкретно в сферата на строителството. Големите общини – София, Пловдив и Варна, също бележат добър ръст – в рамките на 30-35%, принос за което има и ръстът на наетите и заплатите в дигиталната сфера.

Какво предстои за „265 истории за икономика“?

Във втората година на инициативата ИПИ ще продължи да публикува всяка седмица интересни данни в икономическата и социалната сфера на общинско ниво. Вече са налични данните от отчетите на нефинансовите предприятия през 2019 г. и в следващите седмици стартираме с  публикуване  на карти и данни за добавената стойност, приходите и произведената продукция на компаниите по общини, както и инвестиционната активност и чуждестранните преки инвестиции. Заедно с това през годината ИПИ ще поддържа и обогатява всички рубрики.

 

Всички карти могат да се разгледат на страницата на инициативата. Голяма част от данните се публикуват за пръв път за свободно ползване. ИПИ изказва благодарност към всички партньори, които подкрепиха инициативата.



 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно предложение за Директива на Европейския парламент и на Съвета за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз
Покана за виртуална бизнес среща България - Албания, 29 март 2021 г.
Обсъждане на актуални въпроси от двустранния търговско-икономически дневен ред Още
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Европалати: Анализ на резултати от проучване относно необслужваните кредити и последиците за бизнеса, включително МСП
ТРУД И РАБОТНА ЗАПЛАТА
Челопеч и Козлодуй отново лидери по заплати в страната
За поредна година най-високите заплати в страната са в малки общини с големи работодатели Още
БИЗНЕС СРЕДА
Подкрепата с оборотен капитал чрез НАП продължава
Предстои да бъдат обявени параметрите за кандидатстване по последните противоепидемични мерки Още
Указания на министъра на икономиката за изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването
НСИ: 34% от нефинансовите предприятия са имали намаление в приходите от продажби през февруари
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия пуска в действие платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство