Брой 40 (1552), 26-02-2018
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

За четвърта поредна година в БТПП се проведе състезание по международен търговски арбитраж

Състезанието бе открито от Благовест Пунев, председател на Арбитражния съд при БТПП. Той поздрави участниците и изрази постоянната и непоколебима подкрепа на БТПП за събитието и развитието на правното образование.

Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – най-голямото състезание по право в света, което се провежда за 25-та година във Виена.

И тази година откриването на състезанието започна с конференция, посветена на международния търговски арбитраж. Водещи бяха лекторите от България и Швейцария – адвокати и действащи арбитри направиха серия от презентации в сферата на международния търговски арбитраж и международното търговско право. Марко Стахер засегна фундаментални въпроси, свързани с арбитража. Адвокат Елеонора Матеина се спря на отговорността на арбитрите, а тенденциите в инвестиционния арбитраж в областта на възобновяемите енергийни източници бяха разгледани от адвокат Деян Драгиев.

По време на състезанието бяха проведени общо 42 рунда, в които взеха участие над 30 арбитри от страната и чужбина. Особен повод за гордост беше участието на 7 отбора, сред които университети от Швейцария, Италия, Македония, Босна и Херцеговина, както и двата български университета - Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

След състезанието отборите и арбитрите изразиха високата си оценка за събитието, като акцентираха върху добрата организация, прекрасните условия в БТПП и високото ниво на рундовете. Председателят на БТПП, Цветан Симеонов, закри състезанието и пожела успех на участниците и победителите.

БТПП и Сдружението за международни състезания по право възнамеряват да продължат това установено вече събитие и през 2019 г., а междувременно пожелават успех на отборите за финалите на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot  през март 2018 г. във Виена.

Спонсори на събитието са Асоциацията на независимите лозаро-винари и адвокатските кантори "Цветкова, Бебов, Комаревски" и българският офис на австрийската адвокатска кантора „Шонхер“.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Рекорден износ за 2017 година
България е на пето място на Балканите по износ Още
За четвърта поредна година в БТПП се проведе състезание по международен търговски арбитраж
Участваха 7 отбора и над 30 арбитри от страната и чужбина Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Интерактивен семинар „Дуално професионално образование и обучение и добри практики“
в изпълнение на проект „Целенасочено изграждане на капацитет за партньорство в професионалното образование и обучение в Дунавския регион Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Близо 30 хиляди работещи получават шанс да повишат квалификацията си чрез процедура „Обучения за заети лица“ на ОП РЧР
Курсове за квалификация, дигитални и езикови умения Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Бизнесът е улеснен при получаване на удостоверения от ДНСК
Издаване по електронен път на удостоверения на фирмите за вписване в регистъра на консултантите за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Нужда от чуждестранни работници има, опасност от дъмпинг - не
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на ПМС за приемане на Наредба за вида и изискванията за създаването и съхраняването на електронни документи в трудовото досие на работника или служителя
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес делегация, придружаваща министър-председателя на Република България при посещението му в гр. Кувейт, Държавата Кувейт
12 – 13 март 2018 г. Още