Назад

Публично обсъждане на промени в Закона за ДДС


Комисията по бюджет и финанси проведе публично обсъждане на пет законопроекта за промени в Закона за данъка върху добавената стойност. Разглежданите текстове включваха предложения за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, въвеждането на софтуерна фискализация, както и въвеждане на диференцирана ставка за доставка на някои продукти. От страна на БТПП в дискусията участваха Васил Тодоров – главен секретар, и Виктория Славчева – експерт-юрист.

Васил Тодоров посочи, че Палатата се въздържа от подкрепа на въвеждането на диференцирани ставки. Според БТПП единната ставка за ДДС създава истинска равнопоставеност между стопанските субекти. Относно предложението за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, главният секретар на БТПП коментира, че Палатата подкрепя предложения, които предвиждат облекчаване на бизнеса. Но подобен вид предложения следва да бъдат мотивирани с оценка на въздействието и с ясни разчети как ще се компенсират намалените приходи от ДДС в бюджета (които по оценка на Министерството на финансите биха възлезли на 400 млн. лева годишно).

Васил Тодоров посочи, че не е удачно промени в данъчните закони да се обсъждат в последните дни на сегашния парламент и в условията на служебно правителство. Това следва да се извърши в рамките на бюджетната процедура, когато в цялост се анализират резултатите от действието на данъчната система.  

От Министерство на финансите посочиха, че подкрепят идеята за увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, но България ще трябва да премине през 8-месечна процедура по нотификация от Европейската комисия. Министърът на финансите посочи, че промените е по-удачно да станат след 1 януари 2023 г.