Брой 137 (2143), 20-07-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на трудаБългарската търговско-промишлена палата събра палитра от примери за положителна интеграция на пазара на труда в България на хора от трети страни. Целта на инициативата, осъществяване по проект ERIAS - План за действие за интеграция на бежанци, е предаването на положително послание за интеграцията на чужденци в приемащото общество. Тези примери са ключови за постигане на последващи ползи за пазара на труда.

Събраните примери ще бъдат обединени в сборник с истории за интеграция /Vade Mecum/ от различни европейски страни. БТПП ще публикува в бюлетин Инфобизнес някои от примерите. Ако желаете да споделите своята история - като работодател или служител, вижте повече информация тук.

--------------

Aюбу Mбарази е доброволец във Фондация Отворена София. Той работи в България за втори път. Пристига в края на 2019 г. в София на учебно посещение. Човек може да попита защо млад мъж от Танзания, който е учил изящни и сценични изкуства и е изумителен музикант, е дошъл в малка страна в Югоизточна Европа. Той работи в Танзания за музикалния фестивал Cigogo, ръководи група и има опит в арт център.

За него не е трудно да бъде чужденец в България. Е, храната може да бъде предизвикателство в началото, както и езикът, но това, на което Аюбу най-много се радва в София и в България, са дружелюбните хора. Той казва, че не можеш да се изгубиш в България - винаги има кой да ти покаже пътя. Това открива по време на обиколка в страната, която прави с приятели. Aюбу говори суахили, английски и някои местни танзанийски езици, но знае и малко думи и фрази на български.

Музикантът казва, че това, което му харесва най-много в работата му е, че може да използва и изследва таланта си, за да учи деца на музика, да прилага своите знания и да ги предава по-нататък. Другата причина да обожава това, което прави в София, е подкрепата и насоките, които получава от своя ръководител - г-жа Пепа Пенева, която е готова да подаде ръка и да му помогне да се развива.

Аюбу харесва живота в София. Той идва от област Темеке, Дар Ес Салам и се приспособява лесно навсякъде. От друга страна, той общува с много българи и чужденци, които живеят в София. Фондация Отворена София, където работи в момента е основана през 2006 г., за да подкрепя и насърчава културния диалог и взаимоотношения чрез различни форми на изкуство и комуникация. От 2008 г. Фондацията разработва образователни и културни програми с особен акцент върху децата и младите хора.

Според Аюбу България предоставя добър шанс за чужденци от трети страни – за живот и работа. Той смята, че хората са добри, че има много възможности и човек лесно може да се разбере с българите.

Въпреки, че не очаква да остане дълго в София, Aюбу се чувства като у дома си, където е сега. На въпроса как е намерил сегашната си работа, той отговори веднага: „Винаги съм искал да бъда доброволец. Виждам положителното. Научих се да виждам доброто и хубавото във всичко. "

Aюбо Mбарази може да се върне отново в страната ни, защото казва, че не е гражданин на Танзания, а е гражданин на света.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Нови инициативи за активизиране контактите между български и белгийски фирми
Предстои посещение на делегация на високо ниво от област Валония през есента на т.г. Още
Проект ERIAS - примери за положителна интеграция на пазара на труда
Музикантът Aюбу Mбарази от Танзания харесва живота в София и дружелюбните хора Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ ЕВРОПАЛАТИ
Позиция на EВРОПАЛАТИ относно новата стратегия за МСП
Търговско-промишлените палати в Европа ще продължат да подпомагат успешното изпълнение на инициативите на стратегията Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Агенцията по заетостта започва консултации на бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”
Всичките 107 бюра по труда в страната ще отговарят на въпроси на работодателите Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Прогноза на Euler Hermes: 21% ръст на фалитите в България през 2021 г.
Очакванията са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост Още
ЕВРОЗОНА
ERM II – нова глава за България в ЕС
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Работодатели могат да участват в конкурс за финансиране на проекти по Национална програма за заетост на хора с увреждания
Краен срок за подаване на проекти: 17.30 часа на 17.08.2020 г. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Правила за произход на стоките, търгувани между Европейския съюз и Виетнам, съгласно Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам
СТИВ-Хошимин Още