Брой 111 (1375), 14-06-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Към МОН ще функционира Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса


Към МОН ще започне функционирането на Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса. За това постигнаха пълен консенсус Асоциацията на организациите на българските работодатели и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ изразиха своята загриженост за все по-задълбочаващите се проблеми в областта на образованието и връзката му с пазара на труда у нас. От страна на БТПП, Цветан Симеонов настоя при предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приноса на всеки учител, да се поставят критерии като "по-доброто представяне на учащите при външното оценяване" и след това да се увеличава конкретната учителска заплата. Според него, въпросът за участие на специалисти от практиката като преподаватели в образованието стои открит от много дълго време.

Образованието е първият от общо четири приоритета, около които работодателите са се обединили за настоящата година, а през последните две години недостигът на кадри е основен задържащ фактор за развитието на икономиката на страната.

Най-търсени от бизнеса в момента са машинни и електроинженери, енергетици, както и оператори на машини, стругари, шлосери, заварчици, които са със средно образование.

Работодателите апелираха за по-бързото приемане на списъка на защитени професии, който се чака от 2014 г. Друг проблем, който се откроява е, че и малкото завършили от посочените специалности търсят по-добра реализация в чужбина. Работодателите настояха да се приемат икономически механизми и стимули, като например целеви държавни стипендии, за привличане на младите хора към дефицитни специалности в средното професионално и във висшето образование у нас.

Също така икономически стимули, като опрощаване на кредити, такси и стипендии за реализация в страната. Министър Красимир Вълчев прие да се сформира Консултативен съвет към ведомството, който да заседава всеки месец, с очакване да заработи до месец.

В заключение министърът се ангажира образователното министерство да е готово с промените в Закона за предучилищно и училищно образование до есента и да ги внесе в Парламента заедно с обсъжданията на Закона за Държавния бюджет. Така една професионална паралелка, ако е оценена от местния трудов пазар, ще получи по-високо финансиране.

Министърът очаква подкрепа от бизнеса за съвместно иницииране на информационни кампании за популяризиране за привличане на младите хора към професионално образование и към повече технически специалности.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Към МОН ще функционира Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса
При предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приноса на всеки учител, предлага БТПП Още
БТПП участва в Международния финансов форум „Иновации“
Да бъдат създадени равни условия за финансовите услуги в ЕС, независимо дали ги предлага традиционна банка или технологичен стартъп – основно послание на форума Още
Обучение за кандидатстване по процедура ”Разработване на продуктови и производствени иновации” по ОПИК
Очаква се процедурата да бъде официално отворена до няколко дни Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален конгрес по теоретична и приложна механика с международно участие
6-10 септември 2017 г. в Института по механика при БАН Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Дефлация през май 0.3%
Годишната инфлация е 2.3% Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
България и Румъния ще си сътрудничат в данъчния контрол на е-търговията и трансграничните измами
Дигиталният обмен на информация води до все по-добри фискални резултати Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Емисии на парникови газове: ЕП гласува амбициозни планове
Сега те трябва да се преведат на ниво държави Още