Брой 111 (1375), 14-06-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

България и Румъния ще си сътрудничат в данъчния контрол на е-търговията и трансграничните измами


Представители на българските и румънските данъчни администрации се срещнаха Букурещ и обсъдиха съвместни мерки за противодействие на данъчните измами и сътрудничеството на приходните администрации в обмена на информация по повод електронната търговия. На срещата бяха коментирани резултатите от съвместната работа на екипите, контролиращи превоза на рискови стоки, както и механизмите за предотвратяване на трансгранични злоупотреби с участието на търговци от Румъния, България и трети страни. Дигиталният обмен на информация между данъчните власти на двете страни води до все по-добри фискални резултати, беше общото заключение на срещата.

От българска страна делегацията бе водена от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, а от румънска – от Богдан-Николае Стан, президент на Национална агенция за фискална администрация.

По време на срещата двете администрации обсъдиха допълнителните възможности за подобряване на обмена на информация, както и начините за по-ефективно използване на двустранното споразумение за сътрудничество. Набелязани бяха и конкретни мерки за взаимодействие и 24-часов обмен на информация между двете администрации. От румънска страна бяха споделени добри практики за контрол на движението на стоки с висок фискален риск, декларирани като транзит за трети страни. Северните ни съседи благодариха за успешното сътрудничество между двете администрации до момента и споделиха, че благодарение на предоставена своевременна информация от страна на НАП, на територията на Румъния са конфискувани контрабандни стоки за над 1 млн. румънски леи.

Като пряк ефект от дейността на фискалния контрол в България за последните 3 години НАП отчита над 2 млрд. лева ръст на данъчна основа при вътреобщностни придобивания, декларирана от фирми, осъществяващи внос на стоки с висок фискален риск. Звеното за фискален контрол в НАП беше създадено през 2014 г. със задача да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи от екипи на приходната агенция на всички граници, както и от мобилни групи във вътрешността на страната.

НОВИНИ ОТ БТПП
Към МОН ще функционира Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса
При предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приноса на всеки учител, предлага БТПП Още
БТПП участва в Международния финансов форум „Иновации“
Да бъдат създадени равни условия за финансовите услуги в ЕС, независимо дали ги предлага традиционна банка или технологичен стартъп – основно послание на форума Още
Обучение за кандидатстване по процедура ”Разработване на продуктови и производствени иновации” по ОПИК
Очаква се процедурата да бъде официално отворена до няколко дни Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален конгрес по теоретична и приложна механика с международно участие
6-10 септември 2017 г. в Института по механика при БАН Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Дефлация през май 0.3%
Годишната инфлация е 2.3% Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
България и Румъния ще си сътрудничат в данъчния контрол на е-търговията и трансграничните измами
Дигиталният обмен на информация води до все по-добри фискални резултати Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Емисии на парникови газове: ЕП гласува амбициозни планове
Сега те трябва да се преведат на ниво държави Още