Брой 219 (1483), 15-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП пое мисията да бъде активен посредник между бизнеса и Столична община

Столична община  разчита на партньорство с бизнеса за създаване на нови паркинги в районите на София, обяви кметът Йорданка Фандъкова на среща „Бизнесът пита кмета”. На събитието, организирано от 19 минути, съвместно с БТПП, председателят Цветан Симеонов повдигна въпроси относно прилагането на принципа „замърсителят плаща”, проблема с паркинги и паркоместа в центъра. Симеонов отбеляза множеството съвместни инициативи на Палатата и Столична община и подчерта значението на по-тесният диалог с бизнеса и по-голямата публичност и прозрачност при обсъждане бюджета на Столична община. Той насърчи Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции  да привлича повече нови инвеститори в столицата.

"Столичната община е и един от най-големите възложители", припомни столичният кмет. "Инвестираме в проекти, които са свързани с опазването на околната среда и подобряването чистотата на въздуха.  Продължаваме с модернизирането на градския транспорт. В момента тече процедура за нови 120 автобуса на природен газ. Обявихме и процедурата за първите 20 електробусa. Предстои доставка на 13 трамвая, които ще се движат след обновяването на трасето по бул. “Цар Борис Трети“.

Фандъкова бе категорична: „Безкомпромисна съм за срокове, контрол и санкции. В момента променяме нормативната база за отпадане на доста регулации и за свързване между нашите структури. Вече общината и НАП например сами се проверяват за налични задължения, вместо фирмите да вадят отделни документи. Вече имаме над 50 електронни услуги”. Така кметът обясни и признанието на Министерството на финансите отпреди дни, че София е община №1 по събиране на приходите и бележи 90 млн. лв. излишък.

На въпрос за въвеждането на безизкопните технологии, Фандъкова заяви, че все още са много скъпи за нашия стандарт, но тя е наредила недопускане на разкопаване на нови и обновени пътни артерии за полагане на кабели и друга инфраструктура и буквално е наложила с натиск на Софийска вода, Топлофикация, а от тази седмица и на ЧЕЗ да използват именно безизкопни технологии.

По данни на Института за пазарна икономика, София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната, припомни още Фандъкова и посочи, че в икономиката на града през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в IT сектора.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и директорът на Столичната агенция за приватизация и инвестиции Владимир Данаилов поеха мисията да бъдат активни посредници между представителите на малкия и средния бизнес и общината по всички конкретни теми и въпроси.

НОВИНИ ОТ БТПП
Българският бизнес гледа с оптимизъм и увереност към 2018 година
Очаква повече продажби в чужбина и стабилна заетост Още
БТПП пое мисията да бъде активен посредник между бизнеса и Столична община
Среща на столичния кмет с представители на бизнеса Още
Посланикът на Гърция се запозна с дейността на БТПП
Нараснал е броят на регистрираните в Палатата компании със смесено и гръцко участие Още
Обсъжда се идея за създаване на Българо-узбекистански бизнес съвет
Целта е да се активизират двустранните търговско-икономически отношения Още
Среща с представител на Южноафриканското посолство в София
ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ
Доклад за изпълнението на Националната стратегия за демографско развитие на страната
Населението на България се топи по-бързо от предвиденото в демографската стратегия Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Предлагана промяна в Търговския закон предвижда премахване на акциите на приносител
въвеждане в българското законодателство на висок стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Комисията докладва за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка
Мониторингът остава поне до края на 2018 година, България има още работа Още
Онлайн пазаруване: по-добра защита на потребителите
Ефективен механизъм за борба с нелоялните търговци както онлайн, така и офлайн Още