Брой 89 (599), 15-05-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дискусия в Народното събрание за политиките за развитие на изостаналите региони

Различията в развитието между отделните страни и региони имат няколко нива, едното е европейското - между България и развитите страни на ЕС, а другото е вътре в страната. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков по време на дискусия в Парламента на тема „Политики за развитие на изостаналите региони" с участието на председателя на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Анри Малос.

Във форума участваха депутати от България, Гърция и Румъния, представители на изпълнителната власт, местното управление, работодателски организации, членове на Икономическия и социален комитет, синдикатите. Сред тях бяха и председателят на БТПП Цветан Симеонов и Лъчезар Искров, член на ИС на БТПП.

Председателят на НС отбеляза, че в Югозападния район на България брутният вътрешен продукт на човек, паритет на покупателната способност, е около 2,6 пъти по-голям от този в Северозападния район. Другото равнище са вътрешнорегионалните диспропорции между областите и общините в отделните региони като тези между София и шестте големи града и останалата територия на страната.

Председателят на EИСК Анри Малос посочи, че проблемът за диспропорциите не е уникален за България и препоръча да се обменя опит със съседните страни и да се развива трансграничното сътрудничество. Според него изостаналите региони в България се нуждаят от по-добра инфраструктура, развитие на образованието и създаването на технически и производствени умения, за които има различни доказани европейски модели, които трябва да бъдат адаптирани и приложени за нашата страна.

В рамките на своето посещение у нас Малос е посетил Троянския и Смолянския регион, където се е срещнал с представители на успешни родни компании, призна той в парламента. Хората там са поставени в трудни условия за развитието на своя бизнес, но това са хора, които вярват в региона си, посочи той.

"Ние сме тук да помогнем за кохезията на обществата и осъществяването на реформите, защото животът е постоянна промяна и движение. Трябва да имаме подкрепата от всички участници в обществения живот. Ние участваме в дискусия, но правителствата са тези, които вземат решения", обясни Малос.

"Ще имате достъп до средствата от Европейския съюз, те ще бъдат на ваше разположение, но трябва да имате собствена визия за това какво да направите в съответния регион, за местното развитие, за образованието и т. н.", завърши Малос.

НОВИНИ ОТ БТПП
Дискусия в Народното събрание за политиките за развитие на изостаналите региони
С участието на председателя на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос Още
Обява за откриване на процедура за определяне на изпълнител
Краен срок за получаване на оферти: 23 май 2014 г. Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Българската асоциация на ПР агенциите награди победителите в конкурса Bright Awards 2014
Тази година в конкурса взеха участие общо 86 кампании в седемте конкурсни категории Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Леко се е увеличила заетостта през първото тримесечие на 2014 г.
Общо работещите в България са 2.894 милиона или 46% от населението между 15 и 64 години Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки е обнародван в Държавен вестник
Всички процедури вече ще бъдат публикувани на интернет страницата на възложителите Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014 - 2020 г.
Документът очертава рамката и определя приоритетите за финансиране в областта на науката и образованието със средства от Европейските фондове Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Европейското космическо изложение гостува в София от 16 до 24 май
Виж, докосни и преживей ползите от Космоса за Земята Още
Национално участие на Международната специализирана изложба за храни и напитки SIAL 2014
19 – 23 октомври 2014, Париж Франция Още