Брой 78 (1342), 25-04-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП и Федерацията на промишлеността и търговията на Китай подписаха Споразумение за сътрудничество

БТПП бе домакин на Българо-китайски бизнес форум, организиран съвместно с Федерацията на промишлеността и търговията на Китай (ФПТК) и посолството на Китайската Народна Република в София.

При откриването на форума Цветан Симеонов, председател на БТПП, представи основните предимства на България и акцентира върху необходимостта за обединяване на усилията и сътрудничеството между балканските страни, с цел отговаряне на търсенето на китайския пазар.

Отбелязано бе доброто сътрудничество на Палатата с Посолството на Китай при реализацията на различни инициативи с цел разширяване на двустранните търговско-икономически отношения. БТПП е сред учредителите на българската част на инициативата „Един пояс, един път“, като следи също развитието на инициативата във формата „16 + 1” между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Хуан Жежу, изпълнителен заместник-председател на ФПТК, приветства участниците и сподели, че инициативата „Един пояс, един път“ превръща Китай във важен, стратегически партньор в Азия. Той акцентира на сферите на сътрудничество между България и Китай, в рамките на инициативата - търговия, инфраструктура, туризъм, модернизация на промишлеността и сътрудничество между МСП.

Маджиде Ахмедова, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, представи България като добро място за инвестиции, приоритетните сектори за инвестиции и мястото на страната ни в международните икономически класации. За повече информация ТУК.

Жоу Хайтианс, зам.-председател на ФПТК, представи бизнес климата в Китай и прикани българските фирми да участват в научно-технически проекти с партньори от Китай. Той сподели, че всяка фирма, регистрирана в Китай, независимо от капитала, получава всички стимули на китайското правителство.

Официалната част приключи с подписване на Споразумение за сътрудничество между БТПП и ФТПК. Цветан Симеонов сподели, че китайските фирми имат още един сериозен партньор на българския пазар в лицето на Палатата.

Форумът продължи с двустранни срещи по интереси, като китайските фирми представляваха следните сектори: енергетика,  алтернативни енергийни източници, селско стопанство, инфраструктура, текстилна промишленост, машиностроене, високи технологии, инвестиции и др. Списък с фирмите от делегацията може да намерите ТУК.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на АОБР по предложения от МТСП проект на тристранно споразумение за определяне на МРЗ
Според работодателите, изложените аргументи налагат отлагане на обсъжданията по изготвяне на механизъм и критерии за определяне на МРЗ Още
БТПП участва в отбелязването на Световния ден за безопасност и здраве при работа
Синдикати, работодатели и представители на държавните институции поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите в трудови злополуки в столицата Още
БТПП и Федерацията на промишлеността и търговията на Китай подписаха Споразумение за сътрудничество
В Палатата се проведе Българо-китайски бизнес форум Още
БТПП осигури стажуване на литовски младежи в български фирми
По линия на партньорство с Литовската конфедерация на работодателите Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Целенасочено прилагане на обучение за развитие в селските райони и повишаване на вниманието на обществото по въпросите на устойчивото развитие и изкореняването на бедността
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: През 2016 г. земята е поскъпнала с 4%
Най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ МИСИИ
Посолство на Судан информира за нормативни актове, които подпомагат двустранните търговско-икономически отношения
Предстои 6-то годишно изложение на мините и минната индустрия на Иран
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговска и инвестиционна конференция Китай – Европейски съюз
2 юни 2017 г., Брюксел; кроен срок за регистрация: 30 април Още