Брой 40 (1052), 26-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес делегацията ни в Ташкент проведе срещи в Търговско-промишлената палата на Узбекистан

Днес бизнес делегацията, ръководена от главния секретар на БТПП Васил Тодоров, проведе срещи в Търговско-промишлената палата на Узбекистан.

Навира Дадаханова, зам.-председател на ТПП на Узбекистан, приветства българските фирми и подчерта готовността на институцията, която представлява, да съдейства на бизнеса за по-интензивни контакти.

Г-жа Дадаханова представи дейността на ТПП Узбекистан като очерта възможността за сътрудничество между двете палати в областта на Арбитражния съд и обучението на експерти. Тя акцентира и върху секторите от интерес за узбекските фирми, а именно: селско стопанство и хранително-вкусова промишленост (оборудване за производство и обработка на мляко и месо), химическа промишленост, инженеринг, козметика и туризъм. Подчертано бе, че България е известна с медицинския туризъм, който може да се окаже добра база за съвместно сътрудничество между двете страни. В ТПП Узбекистан има  регистрирани 14 фирми с българско участие.

Васил Тодоров направи обзор на резултатите от проведения на 25 февруари бизнес форум и сподели общите очаквания на фирмите от България, участвали в него, че наличният потенциал за сътрудничество ще бъде максимално използван. Той спомена отличното взаимодействие между БТПП и ТПП на Узбекистан, основано на подписаното през 2008 г. споразумение за сътрудничество. Партньорството между двете организации се разширява и в рамките на Международната организация на работодателите и Международната търговска камара.

БТПП има за цел насърчаване на взаимните инвестиции и има добри примери от съвместна дейност и търговия между фирми от двете страни, каза Тодоров. Посочи също, че регистрираните в БТПП фирми с участие от Узбекистан към момента са: 5 със 100% капитал и смесено участие и 9 търговски представителства. Те работят в областите: търговия с хранителни продукти, козметика, метали, производство на стъклени изделия, вина и спиртни напитки, туризъм, транспорт, строителство и др.

Главният секретар на БТПП предложи разширяване на сътрудничеството – по-активна размяна на информация, полезна на бизнеса – икономическа, статистическа, за изложения, възможности за бизнес; съвместна работа по европейски и международни проекти, регулярни посещения на бизнес делегации с организиране на двустранни срещи и запознаване с ключови бизнес обекти; обмен на добри практики и обучения на експерти.

През септември м. г. двама представители на ТПП на Узбекистан бяха на обучение в БТПП и се запознаха в детайли с работата на всички дирекции и отдели в палатата.

Българските фирми имаха възможност свободно да обсъдят конкретни въпроси по двустранната търговия и инвестиции с експертите от ТПП на Узбекистан.

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Съвета на браншовите организации при БТПП
Подновяване на усилията за приемане на Закон за браншовите организации Още
Бизнес делегацията ни в Ташкент проведе срещи в Търговско-промишлената палата на Узбекистан
Секторите от интерес за узбекските фирми са селско стопанство, хранително-вкусова и химическа промишленост, инженеринг, козметика и туризъм Още
Инициативи на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество бяха представени в Палатата
Покана към българските фирми за участие в „Black Sea Expo 2016”, Москва Още
БТПП проведе семинар в подкрепа разработването на иновации от стартиращи предприятия
За насърчаване на иновационните дейности, разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели Още
БТПП бе домакин на Второто състезание по международен търговски арбитраж в София
Участваха осем отбора от седем държави - два от България Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Българска банка за развитие подписа договор за финансиране с Индустриалната и търговска банка на Китай
Средствата са предназначени за обща кредитна дейност, пряко финансиране на бизнеса или създаване на он-лендинг програми... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Тестовете на вредни емисии от колите: от лабораторията към пътя
След избухването на скандала с нагласените резултати от тестовете на Фолксваген Европейският парламент и Съветът работят по промени в правилата Още