Брой 40 (1052), 26-02-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Тестовете на вредни емисии от колите: от лабораторията към пътя


Всяка година над 400 000 европейци умират заради замърсяването на въздуха. Един от основните източници на вредни газове са автомобилите, които емитират азотни оксиди, включително отровния азотен диоксид. След избухването на скандала с нагласените резултати от тестовете на Фолксваген Европейският парламент и Съветът работят по промени в правилата, които ще приближат тестовете на колите към реалните условия на пътя.

На 23 февруари комисията по околна среда в ЕП проведе изслушване на представители на индустрията, потребителите и на Комисията относно подобряването на процедурите за измерване на вредните емисии от колите.

Нов модел автомобил може да бъде пуснат за продажба, само след като бъде установено, че той отговаря на екологичните изисквания на ЕС, известни като европейски стандарти за вредни емисии. Целта на тези изисквания е да се намали отрицателният ефект от автомобилите върху околната среда. Веднъж след като бъде получено одобрение на модела, колата може да бъде продавана навсякъде в ЕС.

Какъв е проблемът с емисиите азотни оксиди от дизеловите коли?

Към момента емисиите на новите модели се измерват в лабораторни условия. Изследвания обаче показват, че има разлика в резултатите в лабораторни и реални условия: последните дизелови модели, отговарящи на стандарт „Евро 6“, изпускат във въздуха няколко пъти повече азотни оксиди в реалния свят, отколкото в специализирани измервателни центрове.

Азотните оксиди (NOx) са два вида: азотен оксид (NO) и азотен диоксид (NO2). Изгарянето на дизелово гориво произвежда главно NO, който е безвреден, но когато попадне във въздуха, се превръща в NO2, който може да причини дихателни и сърдечни проблеми.

Сухопътният транспорт отговаря за 40% от емисиите NOx в Европа. От този дял на емисиите от дизелови коли се падат приблизително 80%. Бензиновите автомобили отговарят на стандартите относно азотните оксиди.

Причини за разликите в регистрираните емисии

Процедурата за измерването в лабораторни условия е остаряла – тя е въведена през 1970 г. и актуализирана през 1990 г. Тестовете са твърде гъвкави и позволяват производителите да намалят масата на автомобилите или да използват гуми с ниско съпротивление. Други фактори също имат значение – например, температурата на въздуха и начина на управление на автомобила.

Към по-добри процедури за тестване

Европейският съюз работи за подобряване на процедурите за измерване на емисиите. Комисията е приела 2 от 4-те акта, които ще направят възможно въвеждането на тестове в реални условия от септември 2017 г. Парламентът и Съветът разглеждат актуализиране на правилата за тестовете и реформиране на процеса на одобрение на нови автомобили.

Анкетната комисия на ЕП

Европейският парламент създаде анкетна комисия с мандат от една година, която да разследва нарушенията на европейските правила за вредните емисии от колите. Комисията ще проведе първото си заседание на 2 март, на което ще избере председател и заместник-председатели.

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Съвета на браншовите организации при БТПП
Подновяване на усилията за приемане на Закон за браншовите организации Още
Бизнес делегацията ни в Ташкент проведе срещи в Търговско-промишлената палата на Узбекистан
Секторите от интерес за узбекските фирми са селско стопанство, хранително-вкусова и химическа промишленост, инженеринг, козметика и туризъм Още
Инициативи на Бизнес съвета на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество бяха представени в Палатата
Покана към българските фирми за участие в „Black Sea Expo 2016”, Москва Още
БТПП проведе семинар в подкрепа разработването на иновации от стартиращи предприятия
За насърчаване на иновационните дейности, разработване и внедряване на нови продукти, процеси и бизнес модели Още
БТПП бе домакин на Второто състезание по международен търговски арбитраж в София
Участваха осем отбора от седем държави - два от България Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК образува производство за установяване на злоупотреба с господстващо положение и антиконкурентни практики на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво
БАНКИ, КРЕДИТИРАНЕ
Българска банка за развитие подписа договор за финансиране с Индустриалната и търговска банка на Китай
Средствата са предназначени за обща кредитна дейност, пряко финансиране на бизнеса или създаване на он-лендинг програми... Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Тестовете на вредни емисии от колите: от лабораторията към пътя
След избухването на скандала с нагласените резултати от тестовете на Фолксваген Европейският парламент и Съветът работят по промени в правилата Още