Назад

Управляващият Посолството на Република Йемен посети БТПП


Ахмед Мохамед Али Шаммер, управляващ Посолството на Република Йемен, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Дипломатът представи тежката ситуация с продоволствието в страната и нарушените доставки на пшеница заради продължаващата война в Украйна. Йемен преди конфликта е внасял от Украйна повече от 50% от нуждите за вътрешния си пазар.

От около четири месеца в страната е започнало примирие след продължилата повече от осем години гражданска война, ситуацията е спокойна, информира Али Шаммер. Страната изнася висококачествени селскостопанска продукция като манго, грозде, папая и др. Съществува интерес от внос на обработващи машини за хранително-вкусовата промишленост. Страната също така се нуждае от пълна реконструкция на своята инфраструктура и електропреносна мрежа, разрушени по време на войната.

Договорено бе да се проведе онлайн информационно събитие за възможностите за правене на бизнес с Йемен, както и изложение на йеменски стоки по-късно през годината. БТПП, Посолството в София и експерти от Йемен ще обединят усилия за организиране на двете събития. Палатата допълнително ще информира за точния период на тяхното провеждане.   

--------------

По информация на Министерство на икономиката и индустрията стокообменът ни с Йемен   за 2021г. възлиза на 14.32 млн. щ. дол., от които износ 13.6 млн. щ.д. , и внос 0.72 млн. щ.д. Износът ни за Йемен основно се състои от: хлебарски, тестени  сладкарски или бисквитни продукти; нафора, празни капсули  от тесто за медикаменти, сухи тестени листа от брашно, скорбяла или нишесте и подобни продукти, медикаменти, инсектициди, отрови  за  гризачи, фунгициди, хербициди, инхибитори на кълнене и регулатори на растежа на растенията и други подобни.В сравнение със стокообмена за предходната година се наблюдава значителен ръст. българският износ за Йемен - близо 97% ръст, а вносът бележи значителен спад от 76 %.