Назад

Над 30% от запитванията за инвестиционни проекти на малкия бизнес са за фотоволтаици


Резкият скок в цената на електроенергията за бизнеса, в резултат на настоящата геополитическа обстановка и ефектът ѝ върху цената на горивата и енергийните ресурси, мотивира голяма част от бизнес клиентите да търсят алтернативи за енергийните им потребности. В отговор се наблюдава засилен интерес към възможностите на фотоволтаичните системи.

Според експертите на УниКредит Булбанк интересът на Малкия и микро бизнес за изграждането на фотоволтаични съоръжения на техни помещения (складове, промишлени сгради, халета и др.) е в резултат на ниските разходи за поддръжка и сравнително бързата възвръщаемост. По данни на банката над 30% от инвестиционните проекти за Малки и микро предприятия (с приходи до 2 мил лв.) са за инсталиране на фотоволтаични централи, a средният размер на такава централа е приблизително 70 kwp.  

Експертите отчитат и ефекта на положителните тенденции в цените на соларните панели (и като цяло на ВЕИ), които през последните години трайно поевтиняват - средно годишно с 11-12% за последните 30 години. По данни на International Energy Agency през 1990-а година цената е била 8$ на Watt, докато в момента е 30 цента, което е  98% поевтиняване за периода. За още по-голяма ефективност експертите в областта посочват комбинация от фотоволтаична система, съчетана с инсталирани батерии, които подпомагат потреблението в часовете, когато няма слънцегреене. Тенденцията за поевтиняване на соларните панели е сходна и при батериите, при които само за последните 10 години цената е спаднала с почти 90% от 1200 $ на 132 $/kWh.

“Положителна тенденция е, че все повече осъзнаваме, че слънчевата енергия е не само по-чиста и не вреди на околната среда, но и е достъпен източник, чиято цена е по-евтина от всякога. Оценявайки тези позитивни странни, както и факта, че условията за добив на слънчева електроенергия в България са над средните за Европа, бихме искали да подпомогнем нашите клиенти да вземат най-ефективното решение за себе си. Финансирането на фотоволтаични централи от УниКредит Булбанк е лесно и бързо решение, особено когато целта на инвестицията е за собствено потребление на електроенергия и предприятието има устойчива и печеливша дейност,“ коментира Борислав Генов, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изграждането на фотоволтаична централа предоставя на клиентите възможност да намалят своя въглероден отпечатък, като същевременно инвестират в решение, предоставящо прогнозируеми разходи за електроенергия и предвидимо производство за 20-25 години напред. В допълнение от УниКредит Булбанк предлагат възможност за финансиране до 90% от направената инвестиция при преференциални ценови условия за финансиране от банката. В зависимост от дейността на предприятието е възможно за обезпечение по кредита да бъде ползвана гаранционна програма, прилагана от банката.