Брой 63 (1327), 31-03-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Цветан Симеонов: Всеки положен труд трябва да бъде заплатен - практиката ни е нула толерантност към некоректните работодатели

Имате пълната подкрепа на БТПП за вашата инициатива. Всеки положен труд трябва да бъде заплатен и в това отношение компромиси за некоректни работодатели няма. Практиката на Палатата е нула толерантност към тях. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на участието си в обществена дискусия на тема: „Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректните работодатели”, свикана от омбудсмана на Република България Мая Манолова. Стана ясно, че са зачестили случаите на експлоатация на труд сред работници и служители в България, които са потърсили съдействието на омбудсмана. В жалбите си те сезират обществения защитник за неизплатени трудови възнаграждения и осигуровки от страна на техните работодатели, както и за злоупотреби при прехвърляне на търговски фирми на трети социално слаби лица.

Симеонов изтъкна, че не е оптимист за лесното решаване на проблема, като направи следните предложения:

1.      Трябва да се положат усилия, за да се свържат базата данни в областта - когато има неизправност към НОИ, констатации на Главна инспекция по труда и др. Нужно е всички институции да работят по проблема в синхрон.

2.      Да има публичност за тези некоректни действия – чрез медии, интернет. Даже БТПП има случай на отказ от медия за платен материал относно публикуването на фирми, предлагащи некоректни услуги - име на фирма, собственик, за да се предотврати последващо изкуствено фалиране на дружеството или учредяването на нова фирма от такъв вид некоректни лица.

3.      Преследване на некоректните работодатели по всички линии, от всички организации (неправителствени, държавни, частни).

„Искаме превантивна дейност и мерки за ранно пресичане на действията / бездействията на некоректните работодатели, а не фокус върху набраните от коректните работодатели средства във Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители при несъстоятелност на работодателя. Те да не бъдат средство за посрещане задължения на всички видове некоректни работодатели, а само за обявилите неплатежоспособност. Нека некоректните си получат заслуженото“, заключи председателят на БТПП и гарантира пълното съдействие от страна на Палатата.

Във форума участваха синдикални и работодателски организации, представители на социалното министерство, на Главна инспекция по труда, на Агенцията по заетостта, на НОИ, на НАП, на прокуратурата, на съда, на Фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите при несъстоятелност и др.

Видеоматериал от обществената дискусия  ТУК.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
АОБР се обяви против увеличението на цена „задължение към обществото“ в крайната цена на електроенергията
Настоява КЕВР да потърси по-усърдно алтернативни възможности за оптимизиране на цените Още
Цветан Симеонов: Всеки положен труд трябва да бъде заплатен - практиката ни е нула толерантност към некоректните работодатели
БТПП участва в дискусия „Законови гаранции за защита правата на работещите от некоректни работодатели” Още
БТПП подкрепя инициатива за професионална реализация на хора с увреждания
Промотиране сред работодателите на електронната платформа JAMBA Още
БЪЛГАРИЯ И ЕС
10 години членство в ЕС
Европейските фондове са допринесли за по-висок БВП с 9.3% Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ
НСИ: През януари нарастват доставките на природен газ с 15% и на електроенергия - с 11.2%
През януари бяха отчетени много ниски температури и енергетиката бе поставена на изпитание Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Обществено допитване по предложение за нова работна тема: Изменение на БДС 12:2010 "Българско кисело мляко"
По отношение на опаковките от полимерни материали, предназначени за контакт с храни Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето" - с лектори от Япония
13 април 2017 г., Аула на Софийски университет "Св. Климент Охридски", София Още