Брой 190 (1948), 04-10-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Дигитална хигиена и киберсигурност


Юлия Пригонча и Ваня Палейкова - лектори на семинара

Смятате ли, че личните ви данни са достатъчно добре защитени от посегателства? Ако отговорът ви е „да“, със сигурност продължете да четете този текст!

В практическия семинар „Дигитална хигиена – техники и правила за киберсигурност“, организиран от БТПП и „Асоциация за защита на личните данни“, експертите Ваня Палейкова и Юлия Пригонча разясниха, че в момента България е „тренировъчно поле за млади хакери“. Неслучайно се отчитат  толкова много хакерски атаки - съществуват цели екипи, заети с тези дейност, в чиито редици има и юристи.

По данни на ГДБОП всяка седмица някоя българска фирма става жертва на изнудване или кражба на данни. Средният откуп, който искат хакерите след атака с криптовирус, е 20-30 хиляди евро за фирми и 500 евро за частни лица. 

Служителите се оказват едно от най-рисковите звена, когато говорим за лични данни и нарушение на тяхната сигурност. Около 30% от атакуваните служители отварят опасни мейли, като според статистиката това се случва най-често понеделник и петък следобед.

Киберпрестъпността постепенно се превръща в услуга, а социалното инженерство ловко експлоатира извечни човешки страсти като страх, алчност и суета. Типичните методи за манипулация са неустоими оферти, подкани за спешни действия, спекулации с информация за личния живот, предизвикването на съжаление и пробуждането на определени инстинкти.

Защитата от хакерски атаки е комплексна дейност, но според лекторите на семинара все пак има определени прости правила, които всички можем да спазваме. Сред тях е избягването на несигурни пощи (abv.bg, mail.bg, start.bg), отказа от ползването на публичен wifi – един от най-разпространените методи за кражба на данни, както и внимателното подбиране на т.нар.“хитри пароли“.   

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронното управление
Сериозни опасения, че предложеният механизъм за централизация на дейностите няма да реши проблемите Още
Дипломати от Посолството на Азербайджан в София посетиха БТПП
Обсъждане на идея за организиране на изложба-базар на български килими в Баку Още
Дигитална хигиена и киберсигурност
Практически семинар, организиран от БТПП и „Асоциация за защита на личните данни“ Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие на Международната изложба за мебели и обзавеждане - imm cologne 2020
13-19.01.2020 г. , гр. Кьолн, Германия Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Инспекцията по труда отчита ръст с над 12% на разрешенията за работа на непълнолетни
Изискванията за работа на непълнолетни са едни и същи и за учениците в дуално обучение, и за наетите в реална работна среда Още
ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ
Присъединяване на Малайзия към Протокола относно Мадридската спогодба за международна регистрация на марките
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Въглеродна неутралност: как може да бъде достигната до 2050 г.?
Три страни в ЕС вече са заложили целта за въглеродна неутралност в законодателството си: Швеция, Франция и Великобритания Още