Брой 65 (575), 04-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Насоки за успешен трансграничен бизнес в ЕС бяха представени на семинар в София

Какви мерки предприема ЕС, за да улесни бизнеса и събирането на трансгранични задължения в рамките на единния пазар разискваха на семинар  в София представители на деловите среди, бизнес организации и Европейската комисия. Семинарът  бе организиран от Генерална дирекция  „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия  и Българската търговско-промишлена палата. По време на разискванията бяха представени насоки за управление на трансграничните кредити и вземания.

Аглика Събева-Цветанова от Представителството на ЕК в България посочи, че ЕК  полага усилия издадените напътствия за проучване на кредитоспособността и събиране на вземания при стопанска дейност с международен елемент  да бъдат възприети в европейското пространство - като се започне от програми за обучения в училищата и се стигне до ползването им от действащи търговци.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че БТПП подкрепя  всеки проект, който оказва реална помощ на малките и средни предприятия, защото навсякъде се говори за подкрепата им, но реалните стъпки са малко. Той очерта широкия набор услуги на БТПП, обхващащи цяла палитра дейности като се започне от създаване на фирма и избор на партньор, извършване на стопанска дейност и се стигне до защита на фирмата при неблагоприятно развитие на партньорски отношения. Председателят на Палатата отбеляза още, че БТПП, съвместно с Кофас България, издава „МСП сертификат за отличие" за малки и средни предприятия, който показва стабилността на компаниите. 

В рамките на семинара бяха представени и дискутирани икономически и правни аспекти на предприетите мерки за улеснение бизнеса при събирането на трансграничните задължения.   Управителят на  Кофас за България Милена Виденова запозна участниците  с рационалното управление на кредитния риск за стабилност на бизнеса. Хю Уорд, основател и водещ адвокат в Hugh J Ward& Co Solicitor, Ирландия презентира Регламента на ЕС за изпълнение на дължимите вземания. Светослав Дилов, директор на „Риск мениджмънт” в УниКредит Факторинг ЕАД, представи различни начини за изпълнение на дължимите вземания.

Презентациите може да откриете ТУК.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представя мобилното приложение за проверка на баркодове „БГ Баркод”
Надеждно и безплатно средство за проверка на легитимността на кодовете на продуктите Още
Насоки за успешен трансграничен бизнес в ЕС бяха представени на семинар в София
Акцент бе поставен на проблемите пред МСП при трансграничното кредитиране и управление на вземанията Още
Проект „Изкуството в действие“ популяризира български творци
Първата изложба от проекта показва 30 картини и скулптури - дело на преподаватели от Факултет по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Общото събрание на Българската асоциация за изолации в строителството ще се проведе на 15 април
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
МИЕ предлага за обществено обсъждане законопроект за допълнение на Закона за енергетиката
Предвижда се вноските, извършвани от отделните оператори, да са със статут на публични държавни вземания Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%
Основание за нарасналия оптимизъм е увеличаването на потреблението Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Фискалният контрол повишава събираемостта и защитава българския производител
Предварителните данни към края на март показват увеличаване на приходите от акциз с около 50 млн. лв. спрямо същия период през м.г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Започва работата на групата на високо равнище за бъдещото финансиране на ЕС
Българският евродепутат Ивайло Калфин е включен в състава на групата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
„Дни на отворените врати” в Патентното ведомство