Брой 65 (575), 04-04-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ

Фискалният контрол повишава събираемостта и защитава българския производител


„Предварителните данни към края на март показват увеличаване на приходите от акциз с около 50 млн. лв. спрямо същия период през миналата година.". Това заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова в интервю за вестник „Телеграф". Тя допълни, че по отношение на приходите от НАП също се наблюдава ръст от около 55 млн. лева. Забавянето в изпълнението на приходите през февруари Петкова обясни с необходимостта от законодателни промени, възникнала след решението на Конституционния съд за единната сметка. „Една част от дружествата прехвърлиха плащанията, които дължаха за февруари, към март и това е единственият негативен ефект от премахването на единната сметка", категорична е тя.

Ефектът от въвеждането на обратно начисляване на ДДС се изразява в това, че за първите два месеца на годината декларираният ДДС за възстановяване е с 25 млн. лв. по-малко на месец, съобщи заместник-министър Петкова. Въвеждането на мярката за фискалния контрол също показва резултати - за първото тримесечие новото звено е направило 18 500 проверки на общо 280 000 тона рискови стоки внос през вътрешна граница с Румъния и Гърция. „За периода януари - март се е увеличило количеството на вносните стоки с 3 млн. кг. на плодовете, зеленчуците и месото в сравнение със същия период на 2013 г. и според нас това не е увеличаване на потреблението, а по-скоро са количества, които излизат на светло и преди не са били декларирани", отбеляза Людмила Петкова. Тя заяви още, че има и обратна информация от браншовите организации, според които вече се усеща подобряване на конкурентната среда. „Това е и втората функция на този механизъм - не само подобряване на събираемостта, но и защитаване на българския производител", подчерта тя. Оценката на зам.-министъра за дейността на звеното за фискален контрол е много висока. Дирекция „Фискален контрол„ е на пряко подчинение на изпълнителния директор на НАП, с щат от 300 човека, като има още незаети позиции, за които в момента провеждаме конкурси. Механизмът е доказателство, че превантивният контрол е много по-ефективен от последващия, убедена е Петкова.

„По оценка на Европейската комисия данъчната система в България е доста балансирана - ниски ставки за преките данъци и по-високи за косвените с широка данъчна основа с малко преференции", обясни Людмила Петкова и уточни, че промяна в основните данъчни ставки не е коментирана. Единственото сигурно увеличение е на акциза на тютюневите изделия, което е съобразно европейска директива. Според нея до 2018 г. трябва да достигнем акциз 90 евро на 1000 къса цигари като в момента той е 75 евро на 1000 къса. „Възнамеряваме увеличението да е плавно, на равни части и да започне от следващата година", съобщи заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Цялото интервю може да прочетете тук.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП представя мобилното приложение за проверка на баркодове „БГ Баркод”
Надеждно и безплатно средство за проверка на легитимността на кодовете на продуктите Още
Насоки за успешен трансграничен бизнес в ЕС бяха представени на семинар в София
Акцент бе поставен на проблемите пред МСП при трансграничното кредитиране и управление на вземанията Още
Проект „Изкуството в действие“ популяризира български творци
Първата изложба от проекта показва 30 картини и скулптури - дело на преподаватели от Факултет по изкуствата в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Общото събрание на Българската асоциация за изолации в строителството ще се проведе на 15 април
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
МИЕ предлага за обществено обсъждане законопроект за допълнение на Закона за енергетиката
Предвижда се вноските, извършвани от отделните оператори, да са със статут на публични държавни вземания Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Министерството на финансите повиши прогнозата за растежа до 2.1%
Основание за нарасналия оптимизъм е увеличаването на потреблението Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Фискалният контрол повишава събираемостта и защитава българския производител
Предварителните данни към края на март показват увеличаване на приходите от акциз с около 50 млн. лв. спрямо същия период през м.г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Започва работата на групата на високо равнище за бъдещото финансиране на ЕС
Българският евродепутат Ивайло Калфин е включен в състава на групата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
„Дни на отворените врати” в Патентното ведомство