Брой 171 (681), 05-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Среща с аржентинския посланик у нас Н.Пр. Гийермо Асрак

Възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения между България и Аржентина обсъдиха на среща в БТПП извънредният и пълномощен посланик на Аржентина у нас Н.Пр. Гийермо Асрак  и председателят на Палатата Цветан Симеонов.

Стокообменът между двете страни през 2013 г. нараства слабо, в сравнение с предходната 2012 г. като българският износ регистрира повишение с 52%, а вносът от Аржентина бележи лек спад, но търговското салдо се запазва традиционно отрицателно за България, макар и в незначителен размер.

Посланик Асрак информира, че поради предстоящите избори у нас, провеждането на планираната за м. октомври тази година първа сесия на Смесената междуправителствена комисия за сътрудничество се отлага.

По време на срещата бяха обсъдени и нови инициативи за насърчаване на двустранното икономическо сътрудничество. Уточнено бе на 7 октомври 2014 г. в сградата на БТПП в София да се проведе съвместно събитие, насочено към бизнеса, с участието на известния аржентински музикант Матиас Гонзалес, членове на Клуб „Дипломати и бизнес – България” и представители на фирми - преки членове на БТПП.

Допълнително ще бъдат съобщени подробности, свързани със събитието.

НОВИНИ ОТ БТПП
16-та годишна икономическа класация на БТПП
Пресконференция на 8 септември в сградата на Палатата Още
Среща с аржентинския посланик у нас Н.Пр. Гийермо Асрак
На 7 октомври в БТПП ще се състои среща с участието на известния аржентински музикант Матиас Гонзалес, членове на Клуб „Дипломати и бизнес – България” и представители на фирми Още
Обсъжда се създаване на смесена търговско-промишлена палата България – Казахстан
Целта е увеличаване на стокообмена и разширяване на стоковата номенклатура Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Вицепремиерът Eкатерина Захариева: България изпълнява всички препоръки на ЕК за отблокиране на евросредствата
Постигнат е напредък по въпроса за 28 града (малки населени места) за следващия програмен период по ОП „Региони в растеж“ Още
Променени са Насоките за кандидатстване и Ръководството за бенефициента по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Младежка заетост”
Те са в резултат на промени в нормативната уредба Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Дефицитът в енергетиката да се поеме поравно от всички участници в системата, а не от потребителите, категоричен е министър Щонов
В момента една от най-важните задачи е удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в "Козлодуй" Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Отчет за 2013 г. и проект на План за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.)
Основна стратегическа цел: забавяне на темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Информация във връзка с влизане в сила на регламент по отношение на изискванията за екопроектиране на прахосмукачки
Регламентът е в сила от 1 септември 2014 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Какво предстои в Европейския парламент през есента: новата Европейска комисия, външната политика, енергетиката
Подновява се и дебатът за приоритетите в бюджета на ЕС Още