Брой 171 (681), 05-09-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Какво предстои в Европейския парламент през есента: новата Европейска комисия, външната политика, енергетиката


Парламентът поднови работата си тази седмица и се очаква програмата му да бъде натоварена в близките месеци. Депутатите ще трябва да решат дали да одобрят състава на новата Европейска комисия, да приемат бюджета на ЕС за 2015 г. и да потърсят отговор на въпроса за наплива от имигранти и на предизвикателствата в енергийната област. Външнополитическите теми също ще бъдат в центъра на вниманието.

Бъдещият председател на Комисията Жан-Клод Юнкер скоро ще обяви официално предложението си за разпределението на ресорите през следващите пет години, като вече е ясно, че италианският външен министър Федерика Могерини поема поста на върховен представител на ЕС за външната политика. Депутатите ще трябва да преценят качествата на бъдещите комисари, преди да гласуват становището си. Очаква се изслушванията на кандидатите да започнат в края на септември.

Подновява се и дебатът за приоритетите в бюджета на ЕС. В усилията за излизане от кризата създаването на работни места, особено за младите хора, остава важна цел.

По въпроса за климатичните промени Парламентът ще акцентира върху намаляването на емисиите въглероден диоксид. Важна тема ще бъде и енергийната сигурност, тъй като ЕС внася повече от 60% от ползвания природен газ и 80% от нефта.

Кризите в Ирак, Газа и Украйна и отношенията с Русия ще са теми на усилен дебат, а изготвянето на единен отговор на ръста на броя на имигрантите е сред приоритетите на италианското председателство на Съвета до края на годината.

Депутатите ще трябва да определят и новия носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Миналата година бе отличена младата пакистанка Малала Юсуфзай за смелата й борба за правата на момичетата. Кандидатите за тази година ще бъдат обявени през септември.

НОВИНИ ОТ БТПП
16-та годишна икономическа класация на БТПП
Пресконференция на 8 септември в сградата на Палатата Още
Среща с аржентинския посланик у нас Н.Пр. Гийермо Асрак
На 7 октомври в БТПП ще се състои среща с участието на известния аржентински музикант Матиас Гонзалес, членове на Клуб „Дипломати и бизнес – България” и представители на фирми Още
Обсъжда се създаване на смесена търговско-промишлена палата България – Казахстан
Целта е увеличаване на стокообмена и разширяване на стоковата номенклатура Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Вицепремиерът Eкатерина Захариева: България изпълнява всички препоръки на ЕК за отблокиране на евросредствата
Постигнат е напредък по въпроса за 28 града (малки населени места) за следващия програмен период по ОП „Региони в растеж“ Още
Променени са Насоките за кандидатстване и Ръководството за бенефициента по процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Младежка заетост”
Те са в резултат на промени в нормативната уредба Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
Дефицитът в енергетиката да се поеме поравно от всички участници в системата, а не от потребителите, категоричен е министър Щонов
В момента една от най-важните задачи е удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на ядрената централа в "Козлодуй" Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Отчет за 2013 г. и проект на План за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.)
Основна стратегическа цел: забавяне на темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Информация във връзка с влизане в сила на регламент по отношение на изискванията за екопроектиране на прахосмукачки
Регламентът е в сила от 1 септември 2014 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Какво предстои в Европейския парламент през есента: новата Европейска комисия, външната политика, енергетиката
Подновява се и дебатът за приоритетите в бюджета на ЕС Още